Cijene nafte pale s najviših nivoa u dvije i po godine

Na svjetskim tržištima cijene nafte su prošle sedmice pale s najviših nivoa u gotovo dvije i po godine jer ulagače zabrinjava rast proizvodnje u SAD-u, što bi moglo otežati postizanje ravnoteže između ponude i potražnje za ‘crnim zlatom’.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 1,3 posto, na 62,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,3 posto, na 56,55 dolara.

U četiri od pet radnih dana prošle sedmice cijene su nafte pale, kliznuvši s najviših nivoa od polovine 2015. godine, jer se ulagači plaše da će rast proizvodnje u SAD-u narušiti nastojanja OPEC-a da uravnoteži ponudu i potražnju na svjetskim tržištima.

Najvažnije članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) šalju poruke da će i nakon marta iduće godine ostati pri dogovoru o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno kako bi se smanjila neravnoteža između velike ponude i manje potražnje.

Stoga se očekuje da će OPEC na sastanku krajem novembra postići dogovor o tome.

Međutim, nastojanja potkopava rast proizvodnje u SAD-u, koja je prošle sedmice dosegla rekordnih 9,65 miliona barela dnevno, što znači da je od sredine prošle godine povećana za 15 posto.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procijenila je, također, da će na SAD otpadati 80 posto povećanja globalne proizvodnje nafte u idućih 10 godina.

“Pretpostavimo da će američka proizvodnja nafte nastaviti uzlaznom putanjom. Do kraja 2017. godine mogla bi dosegnuti 10 miliona barela dnevno”, napominje Matt Stanley iz kompanije Freight Investor Services.

Zbog toga se pažljivo prate podaci kompanije Baker Hughes o naftnim postrojenjima u SAD-u. Izvještaj pokazuje da je prošle sedmice broj tih postrojenja ostao nepromijenjen, na njih 738.

No, lani su u tom razdoblju bila aktivna samo 452 postrojenja, što pokazuje da proizvođačima u SAD-u odgovaraju ovaj nivo cijena nafte.

“Tržišni sudionici pažljivo prate rast proizvodnje u SAD-u, što će i dalje biti glavni razlog pritiska na cijene nafte na niže”, kaže Abhishek Kumar, analitičar u kompaniji Interfax Energy’s Global Gas Analytics.

 

Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *