Mladi sa stavom

Održan trening za mlade u saradnji radia Osvit i Feral

U subotu, 30. marta, u kalesijskom restoranu „POLO“, održana je prva u nizu radionica, u okviru projekta: „Mladi sa stavom“, zapravo „Spajanje mladih – razmjena pozitivnih priča iz Kalesije i Zvornika“. Projekat, koji će trajati 5 mjeseci, a realizacija je povjerena: Mediacentru Sarajevo, Radiju „Feral“, Kalesija i Radiju „Osvit“, Zvornik.

4

Biće održano ukupno 7 radionica, u Kalesiji i Zvorniku, a prva je, dakle, održana u Kalesiji. Predstavnici Mediacentra iz Sarajeva, poznati stručnjaci iz oblasti novinarstva: Boro Kontić, Marija Arnautović i Elvira Jukić Mujkić, održali su cjelodnevni trening za 10 mladih polaznika, po 5 iz Kalesije i Zvornika.

3

Prvom treningu, na temu: „Radio novinarstvo i osnove radijske forme“, prisustvovali su: Marija Mašić, Nataša Ristanović, Almasa Omerbegović, Sead Đedović, Emina Mumić, Emina Osmanović, Krstina Ćupović, Dejan Ristić i Sarah Idrizović. Mladi polaznici dobili su mobitele „Samsung“, kao sredstvo za pripremanje priloga i komunikacije sa širom javnošću na društvenim mrežama. Cilj projekta je, znači, spajanje mladih iz različitih sredina, zajednički medijski rad: snimanje, pisanje, objavljivanje… pozitivnih priča iz ove dvije sredine. Sadržaji koji mladi snime, biće emitovani u emisijama Radija „Feral“ i Radija „Osvit“, te na društvenim mrežama.

2

 Radionici su prisustvovali i koordinator projekta, Mario Mrkajić, te predstavnici Radija „Feral“ i Radija „Osvit“. Naredna radionica biće održana u Zvorniku, polovinom aprila.


U Zvorniku održana radionica za mlade u saradnji radio stanica Osvit i Feral

U okviru projekta  „Mladi sa stavom“, „Spajanje mladih – razmjena pozitivnih priča iz Kalesije i Zvornika“ u subotu je, u Zvorniku, održana druga po redu radionica. Predavač je  bio  Zoran Ćatić iz Media centra, Sarajevo, koji je pored Ferala i Osvita, realizator ovog projekta. Mladi iz Kalesije i Zvornika, zajedno su kroz razgovor dobili odgovore na pitanja; kako se pravi vijest I pravi redosljed najvažnijih vijesti. Ćatić je izrazio zadovoljstvo što je u Zvorniku i što je imao priliku mladima proširiti vidike i prenjeti neka nova znanja iz oblasti novinarstva. “Zivimo u vremenu društvenih mreža, te možemo reći da je, na neki način, svako od nas, medij. Vrlo je važno na pravi način iskoristiti te društvene mreže”, rekao je Ćatić. Mladi iz Kalesije i Zvornika, nisu krili oduševljenje pristupom i načinom rada Zorana Ćatića.

radio osvit3

Podsjećamo da su predstavnici Mediacentra iz Sarajeva, stručnjaci iz oblasti novinarstva: Boro Kontić, Marija Arnautović i Elvira Jukić Mujkić, održali 30. Marta, prvi trening za 10 mladih polaznika, po 5 iz Kalesije i Zvornika. Cilj projekta je spajanje mladih iz različitih sredina, zajednički medijski rad: snimanje, pisanje, objavljivanje. Sadržaji koji mladi snime, biće emitovani u emisijama Radija „Feral“ i Radija „Osvit“, i na društvenim mrežama.


Održana radionica „Mladi sa stavom“ u saradnji radio stanica Osvit i Feral

Mladi iz Kalesije i Zvornika, okupljeni oko projekta koji realizuju radio stanice Ferala i Osvit  „Mladi sa stavom“,  uče kroz treninge Media centra iz Sarajeva, da napišu novinarski tekst i snime sagovornike.

Ovaj put su sa predavačem Dinom Ćatovićem mladi učesnici su u Zvorniku učili kako montirati snimljeni razgovor i pripremiti ga za emitovanje. Priče koje mladi učesnici iz Zvornika i Kalesije budu realizovali emitovaće se kako je  projektom „Mladi sa stavom“ zamišljeno  u serijalu  „Spajanje mladih – razmjena pozitivnih priča iz Kalesije i Zvornika“,  u emisijama na obe radio stanice.

trening osvit kalesija 1

Na predhodna dva treninga mladi su zajedno učili osnove radijskog novinarstva, šta je vijest i  kako se pravi emsiija, a sada i kako se montiraju snimljeni sadržaji. Cilj projekta je spajanje mladih iz različitih sredina, zajednički medijski rad: snimanje, pisanje, objavljivanje sadržaja koji mladi snime i emitovanje  na radio stanicama Feral i Osvit i društvenim mrežama.


U Kalesiji održana dvodnevna radionica o mobilnom novinarstvu

Edukatori Media centra iz Sarajeva, u subotu i nedjelju, 11. i 12. maja, održali su u Kalesiji dvije radionice s ciljem upoznavanja polaznika sa korištenjem društvenih mreža za kreiranje i promociju medijskog sadržaja. Ovo je bila četvrta i peta radionica u okviru projekta: “Mladi sa stavom – Razmjena pozitivnih informacija mladih iz Kalesije i  Zvornika”.

mladi sa stavom2

Radionice su održane u prostorijama motela “Polo”, a bilo je deset učesnika iz Kalesije i Zvornika koji su upoznati sa konceptom mobilnog novinarstva. Stekli su znanje o korištenju mobilnih alata za kreiranje, uređivanje i distribuciju sadržaja na terenu. Mentorica Maja Ćalović iz Media centra istakla je važnost savladavanja novinarskih vještina u savremenom okruženju, te važnost kreiranja vlastitog “arsenala” aplikacija koje doprinose obavljanju svakodnevnih novinarskih zadataka. Sa učesnicima je razgovarala i Anida Sokol iz Media centra. Nakon održanih radionica, mladi polaznici će, u mješovitim timovima, snimati i montirati novinarske priloge iz svojih sredina, dakle iz Kalesije i Zvornika.

mladi sa stavom3

Prilozi će biti emitovani u programima Radija “Feral”, iz Kalesije i Radija “Osvit” iz Zvornika, te na veb stranicama ovih radio stanica. Naredna radionica održaće se početkom juna u Zvorniku.

MLADI SA STAVOM 15.05.2019

Održana peta radionica mladih iz Zvornika i Kalesije

20/05/2019

Mladi iz Kalesije i Zvornika, okupljeni oko projekta koji realizuju radio stanice Ferala i Osvit  „Mladi sa stavom“,  na petoj radionici održanoj u Zvorniku su sa Majom Ćalović iz Media centra učili da samostalno proizvedu multimedijalne sadržaje i koristili alate za promociju radio sadržaja.

radionica2

Ovaj put su i praktično primjenili stečeno znanje o korištenju mobilnih alata za kreiranje, uređivanje i distribuciju sadržaja na terenu, koje im je prošlog vikenda predstavila Maja Ćalović. Mladi podeljeni u dvije grupe, imali su zadatak da urade dva priloga iz oblasti ekologije odnosno zaštiti životne sredine.

radionica3

Prestala je još jedna radionica na kojoj će mladi steći neka nova iskustva. Priče koje mladi učesnici iz Zvornika i Kalesije budu realizovali emitovaće se kako je  projektom „Mladi sa stavom“ zamišljeno  u serijalu  „Spajanje mladih – razmjena pozitivnih priča iz Kalesije i Zvornika“,  u emisijama na radio stanicama Feral i Osvit.