Servisne informacije za utorak 20.11.2018.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 2 stepena celzijusa. Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme sa kišom. U ranim jutarnjim satima snijeg ili susnježica se očekuju u Krajini. Obilnije padavine na području Hercegovine i jugozapada Bosne gdje se prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom. U Hercegovini lokalno i do 100 litara. Vjetar većinom jugoistočnog smjera, a na sjeveru zemlje vjetar sjeverni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12, na jugu zemlje od 12 do 17, a u Krajini između 2 i 5 stepeni.

Biometeorološka prognoza je loša. Pogoršanje vremena i niže temperature, kod osjetljivih osoba uzrokovaće pojačane tegobe u vidu reumatskih bolova, nesanice. Veći sadržaj vlage u zraku također će stvarati probleme hroničnim bolesnicima. Neophodno je posvetiti pažnju primjerenom odijevanju i ne pretjerivati sa aktivnostima.

Iz MUP-a TK smo saznali da je javni red i mir narušen jednom, dogodilo se osam krivičnih djela i devet saobraćajnih nesreća, u kojima su četiri osobe lakše povrijeđene, a za četiri osobe ljekari se nisu izjasnili o stepenu povreda.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 48 pregleda.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Lipovice, Meškovići, Ibralić, Šehići, Seljublje, Horozovina, Paraći, Barčići, Bukvari, Zulfići, Dedajići, Jajići, Zukići, Hrvačići i Brda. 

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, u protekla 24 sata vatrogasne jedinice, osim nekoliko tehničkih, imale su i intervencije na gašenju požara i to:

Općina Srebrenik VJ Srebrenik je imala intervenciju u naselju Babunovići gdje je gorila divlja deponija.

Općina Lukavac VJ Lukavac imala je intervenciju u mjestu Huskići gdje je gorilo nisko rastinje.

Požari ugašeni.

NUS

Federalni tim Civilne zaštite Tuzla „B“ je obavljao poslove deminiranja na području općine Konjic (Hercegovačko – neretvanski kanton).

Stanje na cestama

Ugaženog snijega na kolovozu jutros ima na dionicama u zapadnim krajevima naše zemlje. Izdvajamo putne pravce: Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać, Bosanski Petrovac-Drvar, Bihać-Izačić i Glamoč-Mliništa. Na putnom pravcu Livno-Drvar skrećemo pažnju na kišu koja ledi u dodiru sa tlom. Na ostalim dionicama saobraća se po pretežno mokrom kolovozu. Niske temperature pogoduju formiranju poledice, pa pozivamo na pojačan oprez. Posebno izdvajamo puteve u višim predjelima, kao i mostove, vijadukte i prilaze tunelima. Na magistralnom putu M-20 Trebinje-Ivanica, vidljivost je smanjena zbog magle. Sitniji odroni zemlje ili kamenja mogući su na planinskim prevojima, kao i u usjecima. Vozačima na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Podsjećamo da je na snazi zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme.

Zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) izmjenjen je režim saobraćanja na dionici M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraćaj preusmjerava na regionalni put R-445 Nemila-Zenica.

Zbog sanacije mosta na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, saobraćaj teretnih vozila obustavljen je i preusmjeren na alternativni pravac preko Donjeg Vakufa i Travnika, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na ostalim putevima sa aktuelnim radovima saobraća se sporije uz obavezno poštivanje postavljene signalizacije.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Podsjećamo da je zbog radova u Hrvatskoj i dalje obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *