Servisne informacije za utorak 19. decembar 2017.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutro je pretežno oblačno. Temperatura u 8 sati iznosila je – 1 stepen celzijusa. Danas prije podne u Bosni oblačno vrijeme, lokalno sa slabim snijegom. U Hercegovini pretežno vedro. U drugoj polovini dana smanjenje oblačnosti u Krajini, zapadnim i sjevernim područjima. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -3 i 2°C, na jugu zemlje od 4 do 7°C.

Uz stabilnije vrijeme sa više sunca, biometeorološka prognoza je povoljna za veći dio zemlje. U centralnoj i istočnoj Bosni duže zadržavanje naoblake i povremene padavine, kod hroničnih bolesnika i meteoropata mogu dovesti do jačanja tegoba. Preporučljivo je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju i zaštiti od niskih temperatura.

Prema informacijama iz PS Kalesija, u protekla 24 sata dogodila se jedna saobraćajna nesreća u Tojšićima. U ovoj saobraćajnoj nesreći tri lica su povrijeđena.

Smeće se danas odvozi iz naselja  Prnjavor, Kurtici, Huremi,  AERODROM, Magistrala Tojšići, Hidani, Dedajići, Babajići, Mujdani, Ibralići i Zulfići, Donji Rainci od stadiona u Pedićima i Zates.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 18.12.2017. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC; Bukinje, Lukavac i Mobilna: Kalesija dok se na lokalitetima Skver i Živinice kvalitet zraka nije mogao ocijeniti.

Poplave

Općina Gračanica

Prema izvještaju operativnog centra civilne zaštite Gračanica na području općine Gračanica između MZ Miričina i MZ Stjepan polje još uvijek je poplavljeno oko 10 Ha poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih stambenih ili infrastrukturnih objekata. Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 06,00 sati bio je 276 cm ( jučer  u isto vrijem iznosio je 297 cm, nivo kada se poduzimaju mjere ZiS-a 300 cm).

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite na području Tuzlanskog kanotna, u protekla 24 sata vatrogasne jedinice su imale nekoliko tehničkih intervencija.

Stanje na cestama

Pretežno mokar kolovoz i niske temperature ovoga jutra pogoduju formiranju poledice. Poseban oprez savjetujemo u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Ugaženog snijega mjestimično ima na dionicama u višim predjelima. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Olovo, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje i Bosanski Petrovac-Drvar. Na putnim pravcima Drežnica-Mostar i Jablanica-Prozor upozoravamo na povremene jake udare vjetra.

Na magistralnim putevima M-16.2 Jablanica-Prozor i M-14.2 Resanovci-Drvar, kao i na dionici regionalnog puta R-467 Olovo-Ribnica, zbog odrona, saobraća se naizmjenično-jednom trakom.

Na učestale odrone zemlje ili kamenja upozoravamo i na ostalim putevima u BiH. Posebno izdvajamo dionice koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog istražnih radova u tunelu Karaula na magistralnom putu M-17 Žepče-Maglaj, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *