Servisne informacije za utorak 17.07.2018.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je promjenjivo oblačno vrijeme sa kraćim sunčanim intervalima. Temperatura u 8 sati iznosila je 18 stepeni celzijusa, relativna vlažnost zraka 95 procenata, atmosferski pritisak 990 hektopaskala. Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Padavine, mjestimično mogu biti i intenzivnije. Očekivna količina padavina od 5 do 15, lokalno i do 25 l/m2. Tokom poslijepodneva padavine će postupno oslabiti i do kraja dana i prestati. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura od 20 do 26, na jugu od 26 do 30 stepeni.

Uz relativno nepovoljnu opštu sliku jutarnji sati će biti ugodniji, dok su u drugom dijelu dana, pod uticajem sparnog vremena i nadolazećeg pogoršanja, kod osjetljivih osoba moguće tegobe u vidu glavobolje, malaksalosti i promjene raspoloženja. Hroničnim bolesnicima i meteoropatima savjetujemo suzdržavanje od jačih napora, a učesnicima u saobraćaju oprezniju vožnju.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 61 pregled.

Smeće se danas (17.07.2018.) odvozi iz naselja: Seljublje, Horozovina, Paraći, Jajići, Zukići, Hrvačići, Brda, Lipovice, Meškovići, Ibralići, Šehići, Barčići, Bukvari, Zulfići i Dedajići.

Stanje na cestama

Kolovoz je ovoga jutra pretežno mokar ili vlažan pa savjetujemo oprezniju vožnju. Na putevima koji prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja, vozačima skrećemo pažnju na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

U toku su radovi na vijaduktu Bojnik, na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Lepenica, zbog čega vozila saobraćaju jednom trakom. Na istoj dionici A-1, zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman kao i na mjestu radova (Ban Brdo), preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje. Na dionici A-1 Lepenica-Tarčin, zbog radova na potpornom zidu saobraća se preticajnom trakom, uz ograničenje brzine od 60 km/h.

Zbog izvođenja neophodnih radova na dionici magistralnog puta M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

Na magistralnom putu M-18 Olovo-Kladanj (Karaula), zbog izvođenja radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

U toku su i radovi na redovnom održavanju tunela Bistrik na magistralnom putu M-5 u Sarajevu, zbog čega se u vremenu od 08:30 do 15:30 sati kroz tunel saobraća naizmjenično, jednom trakom.

I na ostalim dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi, saobraća se sporije uz poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *