Servisne informacije za utorak 13.03.2018.

Jutros je u Kalesiji umjereno oblačno. Temperatura u 8 sati iznosila je 7 stepeni celzijusa. Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. U Hercegovini vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. U Bosni ujutro slabo jugo koje će sredinom dana prolazno promijeniti smjer na zapad i sjeverozapad. Ponovo od večernjih sati u Bosni slabo jugo. Najviša dnevna temperatura zraka između 10 i 16°C.

Nestabilne vremenske prilike, uz povremeno izraženiji jugo, kod većine osoba će uticati na raspoloženje. Hronični bolesnici i meteoropate trebali bi se suzdržati od težih aktivnosti. Moguće su reakcije na promjenu u vidu glavobolje, nervoze, dekoncentracije i nesanice. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 72 pregleda.

Smeće se danas (13.03.2018.) odvozi iz naselja: Bulatovci, Memići do rijeke Tavne, Brezik, Hemlijaši, Zukanovići, Markovići do benziske pumpe Halilović, Gornji Rainci od Begove pekare desna strana do stadiona,  Gornji Rainci (Ciglana), Vukovije Gornje – Masle, Ćive i Džafići.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kvalitet zraka za dan 12.03.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Mobilna: Kalesija, dok se na lokalitetima Lukavac i Živinice ne može ocijeniti.

Poplave

Općina Gračanica: Zbog izlijevanja rijeke Spreče pod vodom je oko 20 ha poljoprivrednog zemljišta u sprečkom polju od MZ Miričina do Stjepan Polja. Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac u 7 sati je 315 cm. (Redovne mjere odbrane od poplava se preduzimaju kad nivo dostigne visinu od 300 cm).

Općina Doboj Istok: Zbog izlijevanja rijeke Spreče pod vodom je oko 40 ha u priobalnom području.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, vatrogasne jedinice imale su pet intervencija na gašenju požara i to:

Općina Kalesija, VJ Kalesija imala je dvije intervencije na gašenju požara, šuma i nisko rastinje na površini od  5 ha u naselju Zolje i nisko rastinje na površini od 3 ha u naselju Zelina.

Općina Lukavac, VJ Lukavac imala je dvije intervencije na gašenju požara, nisko rastinje u naselju Gnojnica i šuma na površini od 30 ha u naselju Milino selo.

Općina Srebrenik, VJ Srebrenik imala je jednu intervenciju na gašenju požara, nisko rastinje u naselju Blagići-Potpeć.

Požari su lokalizovani i ugašeni.

NUS

„A“ tim FUCZ Tuzla obavljao je poslove na uklanjanju NUS-a na području Grada Tuzla.

„B“ tim FUCZ Tuzla je izviđao teren na području općine Banovići.

Dana 12.03.2018. godine, KOC Tuzla je zaprimio Prijavu NUS-a od strane OSCZ Banovići  i od strane OSCZ Živinice  te iste proslijedio u FUCZ.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *