Servisne informacije za utorak 12.02.2019.

Jutros je u Kalesiji i okolnim mjestima oblačno i vjetrovito. Temperatura u 8 sati iznosila je 1 stepen celzijusa. Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini prije podne postepeno razvedravanje. U Bosni lokalno može pasti malo kiše u nizinama ili snijega u višim područjima. Vjetar umjeren i jak sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 6°C, na jugu zemlje do 11°C.

Zahlađenje praćeno padavinama, izraženije u dijelu Bosne, kod hroničnih bolesnika će dovesti do jačanja tegoba vezanih uz njihove bolesti. Astmatičari i osobe sa kardiovaskularnim problemima trebaju biti oprezniji i reducirati boravak na otvorenom, naročito u jutarnjim satima. U Hercegovini će biti ugodnije, uz stabilnije vrijeme, pri tome i neuobičajeno hladno, što će remetiti opštu sliku.

Iz MUP-a TK smo saznali da javni red i mir nije narušavan, evidentirano je izvršenje sedam krivičnih djela. Na području TK dogodilo se 13 saobraćajnih nesreća u kojima je sedam osoba povrijeđeno.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 54 pregleda.

Na porođajnom odjeljenju UKC-a Tuzla rođeno šest beba, tri dječaka i tri djevojčice.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Rainci Gornji od raskršća za Šehiće do Begove pekare, Vukovije Donje od Jutela desna strana do Jukanovića, Bulatovci, Memići do rijeke Tavne, Brezik, Hemlijaši, Zukanovići i Markovići.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 11.02.2019. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC i Lukavac dok je na lokalitetu Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetima Skver, Bukinje i Mobilna: Kladanj nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, u protekla 24 sata, osim nekoliko tehničkih, vatrogasne  jedinice su imale i jednu intervenciju na gašenju požara i to na području općine Lukavac gdje je u krugu fabrike GIKIL d.o.o. (koksara) gorio pomoćni objekat (drvena baraka). Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Stanje na cestama 

Zbog ugaženog snijega na kolovozu na snazi je obustava saobraćaja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na putnim pravcima Ljubogošta-Podromanija i Glamoč-Mlinište.

Ugaženog snijega ima i na ostalim dionicama koje prolaze preko planinskih prevoja pa pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo putne pravce: Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Novi Travnik-Bugojno, Gacko-Foča, Vlasenica-Han Pijesak, Livno-Kupres, Livno-Bosansko Grahovo i Tomislavgrad-Šujica. Dodatne poteškoće u jugozapadnim krajevima stvara jak vjetar koji mjestimično formira sniježne nanose.

U ostalim predjelima kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a izuzetak su dionice na jugu gdje je kolovoz suh. Zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu, a na dionicama u usjecima skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog rekonstrukcije mosta, za teretna vozila preko 7,5 tona ukupne mase na snazi je obustava saobraćaja na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno. Za vrijeme ove obustave alternativni pravac je Novi Travnik-Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog radova u tunelu Vranduk vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na graničnom prelazu Brčko-Gunja zbog nestabilnosti mosta obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, dok je zbog radova u Hrvatskoj obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: