Servisne informacije za utorak 10.07.2018.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je promjenjivo oblačno sa sunčanim intervalima. Temperatura u 8 sati iznosila je 16 stepeni celzijusa, relativna vlažnost zraka 90 procenata, atmosferski pritisak 979 hektopaskala. Danas se u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U ostalim djelovima sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana, razvojem oblačnosti sa kišom i pljuskovima, u zapadnim, istočnim i višim područjima Hercegovine. Ponegdje uz kišu moguća je i grmljavina. Vjetar slab do umjeren sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura od 22 do 28, na jugu od 27 do 31 stepen celzijusa.

Opšta slika će biti ljepša na jugu, uz više sunčanog vremena. U Bosni će povećana naoblaka i sparno vrijeme u drugom dijelu dana uzrokovati probleme hroničnim bolesnicima. Od meteoropatskih reakcija moguće su glavobolja, nervoza, malaksalost, u noći problemi sa snom zbog nedostatka svježine.

Prema informacijama iz PS Kalesija, u protekla 24 sata počinjeno je jedno krivično djelo – pokušaj otuđenja vozila u Kalesiji.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 50 pregleda.

Poplave

Općina Gračanica

Prema izvještaju operativnog centra službe civilne zaštite Gračanica, nivo rijeke Spreče jutros u 07,00 sati na mjernom mjestu Karanovac bio je 300 cm uslijed čega je došlo do izlijevanja rijeke Spreče u priobalnom dijelu na području MZ Donja Orahovica i Lohinja i plavljenja oko 10 Ha poljoprivrednog zemljišta.

Stanje na cestama

Povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida nad građanima Srebrenice i ukopa identificiranih žrtava Srebreničke tragedije:

– Danas i sutra zabranjuje se prevoz eksplozivnih materija na području FBIH, kao i na putnim pravcima: Zvornik-Konjević Polje-Vlasenica, Konjević Polje-Bratunac-Srebrenica i Memići-Karakaj.
– Sutra, 11.07. zabranjuje se kretanje teretnih vozila nosivosti iznad 3,5 tone na putnim pravcima: Sarajevo-Olovo-Kladanj-Luke, Tuzla-Stupari-Kladanj-Luke i Tuzla-Kalesija-Caparde.

Biciklisti i motociklisti nastavljaju jutros iz Sarajeva prema Potočarima, gdje je njihov dolazak planiran u poslijepodnevnim satima. Molimo sve učesnike u saobraćaju da u trenutku njihovog prolaska voze sporije i prate upute ovlaštenih lica iz pratnje.

Danas počinju radovi na redovnom održavanju tunela Bistrik (Sarajevo), na magistralnom putu M-5, zbog čega će se u vremenu od 08:30 do 15:30 sati kroz tunel saobraćati naizmjenično-jednom trakom.

Za danas je planiran početak radova i na dionici magistralnog puta M-18 Olovo-Kladanj (Karaula), zbog čega će se na mjestima izvođenja radova saobraćati usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na dionici autoputa A-1 Lepenica-Tarčin, zbog radova na potpornom zidu saobraća se preticajnom trakom, uz ograničenje brzine od 60 km/h. Zbog sanacije klizišta na dionici A-1 Lepenica-Sarajevo sjever, saobraćaj je kod tunela Igman preusmjeren u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Zbog izvođenja neophodnih radova na dionici magistralnog puta M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *