Servisne informacije za utorak 06.11.2018.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je sunčano vrijeme sa mjestimičnom maglom po kotlinama. Temperatura u 8 sati iznosila je 7 stepeni celzijusa. Danas u Bosni i Hercegovini mala do umjerena naoblaka. Prijepodne u Bosni će biti dosta magle. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20°C.

Biometeorološka prognoza je povoljna. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti suviše izražene. Pojava magle u prijepodnevnim satima, u Bosni, kod osjetljivih osoba može uzrokovati manje probleme, stoga je preporučljivo biti oprezniji u ovom dijelu dana. Nakon toga, u cijeloj zemlji će biti ugodnije.

U MUP-u TK smo saznali da je javni red i mir narušen 3 puta, evidentirano je izvršenje 4 krivična djela. Na području TK dogodilo se 7 saobraćajnih nesreća, u kojima je teške tjelesne povrede zadobila 1 osoba, lakše tjelesne povrede zadobila 1 osoba, a o stepenu povreda ljekari se nisu izjasnili za 1 osobu.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 63 pregleda.

U tuzlanskom porodilištu rođeno je 7 beba, 2 dječaka i 5 djevojčica.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Lipovice, Meškovići, Ibralići, Šehići, Seljublje, Horozovina, Paraći, Barčići, Bukvari, Zulfići, Dedajići, Jajići, Zukići, Hrvačići i Brda.

Kvalitet zraka na području TK-a

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kvalitet zraka za dan 05.11.2018. odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Skver dok je na lokalitetima BKC, Bukinje i Lukavac odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka  a na lokalitetu Živinice nije se mogao ocijeniti.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, u protekla 24 sata vatrogasne jedinice su, osim nekoliko tehničkih imale i četiri intervencije na gašenju požara i to na području općine Gradačac gdje su u naselju Kozara gorjeli pomoćni objekti i motorno vozilo, zatim na području općine Lukavac, u naselju Puračić gdje je gorjela divlja deponija smeća, zatim na području općine Srebrenik gdje je na obroncima Majevice došlo do požara na dimnjaku na vikend objektu i na području općine Živinice gdje je u ulici Alije Izetbegovića došlo zapaljenja plinske boce. Svi požari su lokalizirani i ugašeni.

Stanje na cestama

Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je u jutarnjim satima smanjena zbog magle. Izdvajamo autoput A-1 Tarčin-Zenica, magistralne puteve M-17 Zenica-Doboj, M-17 Konjic-Jablanica, M-5 Lašva-Vitez i M-4 Doboj-Tuzla, kao i šire područje Goražda i Bihaća. Na planinskim prevojima, kao i u usjecima, mogući su sitniji odroni zemlje ili kamenja. Sve učesnike u saobraćaju pozivamo na pojačan oprez i poštivanje saobraćajnih propisa.

Zbog sanacije mosta na ulazu u Bugojno na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, saobraćaj teretnih vozila je obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac Bugojno-Donji Vakuf-Travnik-Nević Polje, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Radovi se izvode i na dionicama autoputa A-1 Sarajevo sjever-Lepenica i Podlugovi-Visoko, na autoputu Bosanska Gradiška-Banja Luka, kao i na magistralnim putevima: M-17 Konjic-Tarčin, M-6 Domanovići-Stolac, M-5 Jajce-Mrkonjić Grad-Ključ, M-4 Teslić-Karuše, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-16 Banja Luka-Jajce i M-18 Olovo-Kladanj. Na ovim dionicama saobraća se sporije uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Na graničnim prelazima nisu zabilježena duža zadržavanja.

Zbog minerskih radova u Hrvatskoj danas u vremenu od 13 do 17 sati, doći će do polusatne obustave saobraćaja na graničnom prelazu Ivanica-Gornji Brgat.

Podsjećamo da je zbog radova u Hrvatskoj i dalje obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

Iako su vremenski uslovi povoljni za ovo doba godine, vozače podsjećamo da zakonska odredba obaveznog posjedovanja zimske opreme stupa na snagu 15.11. Na vrijeme pripremite vaše vozilo za zimske uslove za vožnju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: