Servisne informacije za utorak 03.04.2018.

Jutros je u Kalesiji umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 6 stepeni celzijusa, relativna vlažnost zraka 94 procenta, atmosferski pritisak 988 hektopaskala. Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme sa malom do umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 16 i 22°C.

Uz povoljne biometeorološke prilike većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba će se umanjiti. Tokom jutra preporučljivo je posvetiti pažnju primjerenom odijevanju, u nastavku dana temperature će porasti, biće ugodnije i prikladno za boravak na otvorenom.

Prema informacijama iz PS Kalesija, u protekla 24 sata počinjeno je jedno krivično djelo krađe u Kalesiji.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 63 pregleda.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 02.04.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Mobilna: Čelić dok se na lokalitetu Živinice nije mogao ocijeniti.

Poplave

Općina Gračanica

Prema izvještaju OC SCZ Gračanica, vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 07,00 sati bio je 257 cm. Pod vodom se nalazi još oko 5 Ha poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih stambenih ili infrastrukturnih objekata.

Općina Doboj Istok

Prema izvještaju OSCZ Doboj Istok na području općine pod vodom se nalazi oko 30 Ha poljoprivrednog zemljišta u neposrednoj blizini rijeke Spreče. Nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

Klizišta

Prema izvještaju OC SCZ Srebrenik u protekla 24 sata došlo je do aktiviranja klizišta na četiri lokacije na području općine Srebrenik i to u naseljima:

  • Lušnica, ugrožen jedan privatni stambeni objekat (kuća, vlasništvo H. Joldića)
  • naselje Salihbašići,
  • Naselje Bare, ugrožen jedan stambeni objekat i
  • odron zemlje na lokalnom putu u Salihbašićima radi čega je obustavljen saobraćaj za teretna motorna vozila.

Požar

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, vatrogasne jedinice su u protekla 24 sata, pored nekoliko tehničkih, imale i dvije intervencije na gašenju požara i to na području grada Tuzle gdje je u naselju Trakilovići gorjelo nisko rastinje na manjoj površini i na području općine Kalesija gdje je u naselju Miljanovići došlo do požara na privatnom stambenom objektu. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Stanje na cestama

Vidljivost je zbog jutarnje magle mjestimično smanjena u kotlinama, na planinskim prevojima, kao i uz riječne tokove.

Na mogućnost sitnijih odrona zemlje ili kamenja upozoravamo u usjecima, kao i preko planinskih prevoja. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Foča, Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom naizmjenično saobraća se na magistralnom putu M-5 Mrkonjić Grad-Ključ, kao i na regionalnom putu R-414 Banja Luka-Turbe.

M – 4 Miladije (Grad Tuzla): Zbog izvođenja sanacionih radova na magistralnom putu M-4 u naselju Miladije, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-458 Lopare-Čelić: Zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

Zbog sanacionih radova na vijaduktu Briješće na magistralnom putu M-17 Rajlovac-Stup saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na kružni tok (rotor) u ulici Safeta Zajke.

Za teretna vozila preko 3,5 t saobraćaj je obustavljen na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje.

Bez obzira na povoljne vremenske uslove tokom dana, vozače podsjećamo da je podsjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Bosanska Gradiška i Bosanski Brod. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *