Servisne informacije za utorak 01.01.2019.

U Kalesiji i okolnim mjestima prvog dana 2019. godine preovladava pretežno oblačno vrijeme. Temperatura u 9 sati iznosila je 2 stepena celzijusa. Danas će u Bosni prije podne preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana u Bosni smanjenje oblačnosti. U Hercegovini pretežno vedro. Više oblačnosti prije podne na sjeveru Hercegovine. Vjetar u Bosni uglavnom slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne prije podne će biti jakih udara vjetra. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 6°C, na jugu zemlje od 9 do 12°C.

Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Padavine i niske temperature, uz pojačan osjet hladnoće, kod većine meteoropata uzrokovaće tegobe. Moguće su reakcije u vidu reumatskih bolova, glavobolje, nervoze, malaksalosti. Hronični bolesnici, trebali bi reducirati kretanje i ne pretjerivati sa aktivnostima.

Iz MUP-a TK smo saznali da je javni red i mir narušen šest puta, evidentirano je izvršenje šest krivičnih djela. Na području TK dogodilo se 19 saobraćajnih nesreća, u kojima  su tri osobe zadobile lakše tjelesne povrede.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine će, usljed redovnih radova, u dijelu općine Kalesija 03.01 i  04.01.2019. godine (četvrtak i petak) privremeno obustaviti isporuku električne energije. Bez struje, u vremenu od 9 do 16 sati će biti mještani kalesijskih naselja Gojčin, Jajići, Jelovo Brdo, Kalesija Gornja, Pahunjak, Palavre, Zelina, Zolje i Zukići.

Servisnim informacijama dodajemo podatke iz porodilišta Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, gdje je do 7:00 sati ovoga jutra rođeno 5 beba, četiri dječaka i jedna djevojčica.

Stanje na cestama

Ugaženog snijega na kolovozu jutros mjestimično ima na putnim pravcima: Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/ Uskoplje, Livno-Kupres, Tomislavgrad-Šujica i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad.

Na ostalim putevima kolovoz je pretežno mokar, a zbog niskih temperatura skrećemo pažnju na moguću poledicu. Poseban oprez savjetujemo u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šujica-Livno), upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz. Na dionicama u južnim krajevima skrećemo pažnju na učestale jake udare vjetra. Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Podsjećamo da je na snazi zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme.

Povodom praznika Nove godine do 02.01. do 24 sata zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V), na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *