Servisne informacije za subotu 29.12.2018.

Jutros je u Kalesiji i okolnim mjestima tmurno i maglovito. Temperatura u 8 sati iznosila je 0 stepeni. Danas pretežno sunčano u Hercegovini i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne dugotrajna magla ili niska naoblaka. U drugoj polovini dana sunčanije u Krajini i zapadu Bosne. Vjetar slab do umjereen jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 1 i 5°C, na jugu zemlje od 9 do 12°C.

Biometeorološka prognoza je relativno povoljna. U Hercegovini i na jugozapadu će sunčani intervali činiti dan ugodnijim, u Bosni će hladno vrijeme uz preovladavajuće sjeverno strujanje praviti smetnje osjetljivim osobama. Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju i zaštiti od niskih temperatura, te po mogućnosti reducirati boravak na otvorenom, naročito hronični bolesnici.

Iz MUP-a TK smo saznali da je javni red i mir narušen devet puta, evidentirano je izvršenje šest krivičnih djela. Na području TK dogodilo se 11 saobraćajnih nesreća, u kojima je jedna osoba teško povrijeđna, jedna lakše, a za dvije osobe se ljekari nisu izjasnili o stepenu povreda.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 60 pregleda.

Stanje na cestama

Magla ovoga jutra smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, pa pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo puteve u dolinama rijeka Bosne, Lašve, Neretve, Save i Drine, kao i puteve na području Sarajeva, Tuzle, Bihaća i Prijedora. Kolovoz je mjestimično vlažan, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta. Na putevima u planinskim predjelima skrećemo pažnju na moguću poledicu. Sitniji odroni zemlje ili kamenja mogući su u usjecima, kao i na planinskim prevojima. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V), na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na mostu na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 7 tona i preusmjeren na magistralni put preko Travnika i Donjeg Vakufa. Ostala vozila na ovom lokalitetu saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na ostalim putevima sa aktuelnim radovima saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje postavljene signalizacije.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: