Servisne informacije za subotu 17.03.2018.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je oblačno. Temperatura u 8 sati iznosila je 8 stepeni celzijusa. Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Intenzivnije padavine u Krajini, na jugozapadu Bosne, kao i na sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine. U istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne tokom dana padavine postepeno slabe i prestaju, uz djelimično razvedravanje. Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima zapadni i jugozapadni. Dnevne temperature od 6 do 12, na istoku Bosne i u Hercegovini do 17 °C.

Biometeorološke prilike su nepovoljne. Povećana naoblaka, padavine i vjetrovito vrijeme, kod meteoropata i hroničnih bolesnika će uzrokovati reakcije u vidu reumatskih bolova, glavobolje, promjene raspoloženja. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 41 pregled.

Stanje na cestama

Zbog većeg odrona obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-408 Drvar-Martin Brod. U funkciji su alternativni pravci.

Zbog povremeno jakih pljuskova i veće količine vode koja se zadržava na kolovozu, otežno je saobraćanje na većini putnih pravaca u BIH. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Foča, Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog urušavanja potpornog zida na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

Zbog radova na rekonstrukciji rasvjete u tunelu Jajce II (M-5), u terminu od 07:30 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na pojedinim dionicama u kotlinama i u višim predjelima, a skrećemo pažnju na magistralni put M-16.2 Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, preko prevoja Makljen.

Savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Pojačan intenzitet saobraćaja tokom dana očekuje se, kako na putevima u BiH tako i na graničnim prelazima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *