Servisne informacije za subotu 04.08.2018.

Jutros je u Kalesiji tmurno i maglovito vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 21 stepen celzijusa. U Bosni se u jutarnjim satima prognozira pretežno oblačno vrijeme. Do sredine dana postepeno smanjenje oblačnosti. U jutarnjim satima lokalno slaba kiša može padati u Krajini i sjevernim područjima zemlje. U Hercegovini veći dio dana pretežno sunčano. U poslijepodnevnim i večernjim satima u većem dijelu zemlje su izgledni lokalni pljuskovi, većinom slabi. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 26 i 31°C, na jugu zemlje od 32 do 36°C.

Tokom prijepodneva će biti ugodnije, dok bi u drugom dijelu dana, usljed strujanja toplijeg zraka, izraženijeg porasta temperature i sparnog vremena, osjetljive osobe trebale biti opreznije i ne pretjerivati sa aktivnostima. Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, nervoze, malaksalosti. Preporučljivo je dan provesti na otvorenom, uz provođenje mjera zaštite od vrućine.

Javni red i mir na području TK narušen je 2 puta, evidentirano je izvršenje 6 krivičnih djela. Dogodilo se 8 saobraćajnih nesreća, među kojima jedna u Kalesiji.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 48 pregleda.

Na tuzlanskom porodilištu, u protekla 24 sata rođeno je 12 beba, 4 dječaka i 8 djevojčica.

Stanje na cestama

Vikend je, pa se očekuje pojačana frekvencija vozila kako na putevima u BIH, tako i na većini graničnih prelaza. Posebno frekventno će biti na putevima ka jugu zemlje, kao i na magistralnom putu kroz Neum. U jutarnjim satima, na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, magla smanjuje vidljivost.

Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i da drže odstojanje između vozila. Vozače teretnih vozila molimo da se, kada iza sebe primjete duže kolone putničkih vozila, nakratko isključe iz saobraćaja, kako bi izbjegli rizična preticanja.

Pojačana je frekvencija vozila na ulazu u BIH na graničnom prelazu Bosanski Brod, a na graničnim prelazima Doljani, Prisika, Zupci i Izačić frkeventno je pri izlazu iz BIH. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja, za sada, nisu duža od 30 minuta. Zbog izvođenja radova na području Hrvatske, do daljnjeg je obustavljen saobraćaj na GP Bosanski Novi-Dvor.

Na autoputu A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman kao i na mjestu radova (Ban Brdo), preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

U toku je redovno održavanje dionice magistralnog puta M-18 Semizovac-Srednje. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno, jednom trakom. Isti režim saobraćaja na snazi je i na dionicama M-6 Domanovići-Stolac i M-18 Olovo-Kladanj (Karaula).

Zbog izvođenja neophodnih radova na dionici magistralnog puta M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

I na ostalim dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi, saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *