Servisne informacije za ponedjeljak 29.01.2018.

U Kalesiji je jutros sunčano sa mjestimičnom maglom. Temperatura u 8 sati iznosila je – 1 stepen celzijusa, relativna vlažnost zraka 91 procenat, atmosferski pritisak 1002 hektopaskala. Danas će u Bosni i Hercegovini većinom preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Prije podne će biti magle ili niske naoblake po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne, Krajini, sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Vjetar u Bosni slab južnog smjera. U Hercegovini vjetar slab sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 13°C.

Slično kao i za vikend, opšta slika će biti povoljnija, izraženije u drugom dijelu dana. Tokom jutra i večeri neophodno je posvetiti nešto veću pažnju odijevanju, obzirom da će biti prohladno. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će se umanjiti.

Prema informacijama iz PS Kalesija, u protekla 24 sata dogodila se jedna saobraćajna nesreća u kojoj su dva lica lakše povrijeđena.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 114 pregleda.

Smeće se danas (29.01.2018.) odvozi iz naselja Gornja Kalesija – Kadrići, Jusupovići, Pahunjak, Kikači centar, Ćivića Brdo, G.Kikači, Kundakovići, Spreče, Donji Rainci od stadiona u Gornjim Raincima (Ciglana) do stadiona u Donjim Raincima u Pedićima.  

Kvaliteta zraka

Kvalitet zraka za dan 28.01.2018. godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice.

Požar

Grad Tuzla. VJ grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara (dimnjak na stambenom objektu – kuća) Šićki Brod i napuštena kuća u ul. Vukovarska.

Stanje na cestama

Niske temperature i mjestimično vlažan kolovoz pogoduju formiranju poledice, pa apelujemo na pojačan oprez. Posebnu pažnju skrećemo na puteve u planinskim predjelima, kao i mostove, vijadukte i prilaze tunelima.

Na autoputu A-1 Sarajevo zapad-Tarčin (lokalitet Ban Brdo) zbog aktivnog klizišta vozila saobraćaju preticajnom trakom, u dužini od 1 km. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze opreznije i smanjenom brzinom.

Učestali su odroni zemlje ili kamenja u usjecima i preko planinskih prevoja. Izdvajamo putne pravce: M-18 Sarajevo-Foča, M-14 Srbljani-Bosanska Krupa, M-16 Jajce-Banja Luka, M-6.1 Mostar-Nevesinje, M-16.2 Prozor-Jablanica i M-17 Konjic-Mostar-Doljani. Magla i niska oblačnost smanjuje vidljivost na dionicama koje prolaze kroz kotline i uz riječne tokove. Posebnu pažnju skrećemo na šire područje Tuzle i Sarajeva, kao i puteve u dolinama rijeka: Bosne, Save i Lašve. Apelujemo na vozače da vožnju prilagode trenutnom stanju i uslovima na putu. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar zbog urušavanja potpornog zida saobraća se jednom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

U većem dijelu naše zemlje počelo je drugo polugodište, tako da je pojačan broj djece na saobraćajnicama. Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače, da budu maksimalno oprezni u zonama blizu škola. Podsjećamo da je brzina kretanja vozila u blizini škola do 40 km/h.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *