Servisne informacije za ponedjeljak 19.02.2018.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je pretežno oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 0 stepeni, relativna vlažnost zraka 99 procenata, atmosferski pritisak 992 hektopaskala. Danas u Bosni i Hercegovini oblačno. Većinom će padati snijeg ili susnježica, na jugu kiša. Padavine nisu obilne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka uglavnom između -2 i 3°C, na jugu zemlje između 4 i 8°C.

Prema informacijama iz PS Kalesija, u protekla 24 sata dogodila se jedna saobraćajna nezgoda.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 103 pregleda.

Smeće se danas (19.02.2018.) odvozi iz naselja: Tubići i Novo Naselje, magistralni put do Prnjavora i Huremi, Gornji Rainci od Begove pekare desna strana do stadiona Gornji Rainci (Ciglana), Donji Rainci od stadiona u Gornjim Raincima (Ciglana) do stadiona u Donjim Raincima – Pedići.

Stanje na cestama

Nove sniježne padavine koje su tokom noći zahvatile pojedine dijelove naše zemlje otežale su i usporile saobraćanje, naročito na dionicama u višim predjelima. Izdvajamo magistralne puteve: Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, Prozor-Gornji Vakuf, Trnovo-Foča, Vlasenica-Han Pijesak, Gacko-Foča, Mrkonjić Grad-Glamoč, Livno-Šujica-Tomislavgrad gdje sniježni nanosi dodatno otežavaju saobraćanje i Han Derventa-Podromanija gdje je za teretna vozila obavezna upotreba lanaca. Na ostalim putevima kolovoz je pretežno mokar. Pojačan oprez savjetujemo i zbog učestalih odrona zemlje ili kamenja. Posebno izdvajamo puteve preko planinskih prevoja, kao i dionice koje prolaze kroz usjeke. Apelujemo na vožnju prilagođenu uslovima na putu i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na autoputu A-1 preticajnom trakom saobraća se na dionici Sarajevo zapad-Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze opreznije i smanjenom brzinom.
Na dionici Sarajevo sjever-Tarčin zbog snijega koji intenzivno pada saobraćanje je otežano, uz ograničenje brzine do 80 km/h.

Aktivna su klizišta i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača. Na ovim dionicama izmjenjen je režim saobraćanja.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić. Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *