Servisne informacije za ponedjeljak 12.02.2018.

Jutros je u Kalesiji i okolnim mjestima sunčano sa mjestimičnom maglom. Temperatura u 8 sati iznosila je – 5 stepeni celzijusa, relativna vlažnost zraka 100 procenata, atmosferski pritisak 982 hektopaskala. Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prijepodne, po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom ili niskim oblacima. Tokom dana, novo naoblačenje. Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana snijeg ili susnježica se očekuju u Krajini, zapadnim i sjevernim područjima Bosne. U noći na utorak padavine se šire na cijelu zemlju. Vjetar u Krajini, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne slab sjevernog smjera. U ostatku zemlje slabo do umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 5, na jugu zemlje od 6 do 10 stepeni.

Tmurno i hladno vrijeme u većem dijelu zemlje uslovljava relativno nepovoljnu opštu sliku. Neophodno je posvetiti pažnju odijevanju, naročito tokom prijepodneva. Na jugu će biti malo ugodnije, uz nešto više temperature, ali i ovdje prohladno uz sjeverno strujanje. Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, nesanice i nervoze.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 114 pregleda.

Smeće se danas (12.02.2018.) odvozi iz naselja: Dubnica Gornja i Hamzići u Miljanovcima, Bulatovci, Memići do rijeke Tavne, Brezik, Hemlijaši, Zukanovići, Markovići do benziske pumpe Halilović, Vukovije Donje – od Jutela prema Dubravama.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kvalitet zraka za dan 11.02.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice, Mobilna: Kalesija.

Požar

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, u protekla 24 sata vatrogasne jedinice, osim nekoliko tehničkih,  imale su i intervenciju na gašenju požara i to:

Opština Srebrenik       

VJ Opštine Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara na pomoćnom objektu u MZ-Duboki potok.Požar ugašen.

Stanje na cestama

Magla ovoga jutra smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajamo putne pravce: Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Bugojno-Gornji Vakuf, Olovo-Tuzla-Orašje, Kobiljača-Kiseljak-Kaonik, Lašva-Vitez-Novi Travnik, Brčko- Bijeljina i Drvar-Bosansko Grahovo, kao i puteve u dolinama rijeka Save i Drine. Niske temperature i vlažan kolovoz pogoduju formiranju poledice, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Posebnu pažnju skrećemo na puteve u planinskim predjelima, kao i na mostove, vijadukte i prilaze tunelima. Učestali su odroni zemlje ili kamenja, posebno preko planinskih prevoja, kao i na putevima koji prolaze kroz usjeke. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na autoputu A-1 preticajnom trakom saobraća se na dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze opreznije i smanjenom brzinom.

Zbog aktiviranih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača.

Jednom trakom saobraća se na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar, a razlog je urušavanje potpornog zida.

Vozače upozoravamo na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz, a posebno izdvajamo dionice: Jablanica-Prozor, Jajce-Banja Luka i Sarajevo-Foča. Apelujemo na maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *