Servisne informacije za ponedjeljak 09.04.2018.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutro je pretežno sunčano. Temperatura u 8 sati iznosila je 10 stepeni celzijusa, relativna vlažnost zraka 93 procenta, atmosferski pritisak 984 hektopaskala. Danas u Bosni i Hercegovini prije podne pretežno sunčano vrijeme. Od sredine dana prema večernjim satima naoblačenje sa juga će preći preko cijele zemlje. U poslijepodnevnim i večernjim satima slaba kiša se očekuje u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Od sredine dana prema poslijepodnevnim satima izgledni su i jaki udari juga. Najviša dnevna temperatura zraka između 18 i 25°C.

Biometeorološka prognoza je relativno nepovoljna. Pogoršanje vremena, praćeno padavinama, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate. Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje. Nakon stabilnijeg i ugodnijeg prijepodneva, negativni uticaj promjene postepeno će se širiti sa zapada i do kraja dana zahvatiti cijelu zemlje.

Prema informacijama iz PS Kalesija, u protekla 24 sata počinjeno je jedno krivično djelo.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 109 pregleda.

Smeće se danas (09.04.2018.) odvozi iz naselja: Sarači, Zahirovići, Pjanići, Hadžići, Mešići, Miljanovci, Pezići, Gaj do Sarača, Živčići, Tubići, Novo Naselje, magistralni put do Prnjavora i Huremi.

Požar

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, vatrogasne jedinice  u protekla 24 sata, pored nekoliko tehničkih intervencija, imale su i intervenciju na gašenju požara i to:

Grad Tuzla

VJ Tuzla imala je više intervencija:

-nisko rastinje Mije Keroševića

-nisko rastinje Kojšino

-nisko rastinje Čanići

Opština Živinice

VJ Živinice imala je intervenciju u mjestu Svojat gdje je gasila dimnjak

Opština Lukavac

VJ Lukavac imala je intervenciju u mjestu Delić Potok gdje je gasila nisko rastinje

Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

Stanje na cestama

Povoljni uvjeti za vožnju i pojačan promet vozila u blizini većih gradskih centara karakterišu saobraćajnu situaciju u BiH.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom naizmjenično saobraća se na magistralnim putevima M-5 Mrkonjić Grad-Ključ i M-16 Banja Luka-Crna Rijeka, kao i na regionalnim putevima R-414 Banja Luka-Turbe i R-458 Lopare-Čelić.

Učestali su odroni na brojnim dionicama, a izdvajamo puteve: Sarajevo-Foča, Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Donji Vakuf-Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Zbog urušavanja potpornog zida jednom trakom saobraća se na magistralnom putu M-14.2 Drvar-Resanovci, a isti režim saobraćaja (jednom trakom) na snazi je i na regionalnom putu R-408 Drvar-Martin Brod, zbog većeg odrona.

Na regionalnom putu R-441 Zenica-Vjetrenice, zbog sanacionih radova na lokalitetu Mala Broda, od 07 do 17 sati vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Radovi na sanaciji klizišta izvode se i na lokalitetu Treševine, na dionici A-1 Sarajevo sjever – Sarajevo zapad, zbog čega je saobraćaj na ovom lokalitetu usporen.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Na GP Bosanski Novi-Dvor na Uni zbog radova na mostu danas (09.04.) i u srijedu (11.04.) vozila će saobraćati naizmjenično, jednom trakom od 08 do 16 sati. U utorak (10.04.) saobraćaj će biti potpuno obustavljen od 09 do 16 sati.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *