Servisne informacije za ponedjeljak 07.01.2019.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je oblačno sa slabim snijegom. Temperatura u 8 sati iznosila je – 5 stepeni celzijusa. Danas će u Hercegovini i na jugozapadu Bosne preovladavati pretežno vedro vrijeme. U ostatku naše zemlje pretežno oblačno, uz djelimično razvedravanje tokom dana. Povremeno slab snijeg je moguć ponegdje u centralnim, istočnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini umjerena bura. Dnevne temperature od – 4 do 2, na jugu od 2 do 6 °C.

Nastavlja se razdoblje nepovoljnih biometeoroloških prilika. Niske temperature, osobito tokom jutra i večeri, predstavljaće najveći problem za osjetljive osobe, naročito hronične bolesnike sa kardiovaskularnim tegobama i astmatičare. Neophodno je povesti brigu o adekvatnom odijevanju i zaštiti od hladnoće. Na jugu sunčanije i malo ugodnije.

Iz MUP-a TK smo saznali da je javni red i mir narušen jednom, evidentirano je izvršenje tri krivična djela i na području Tuzlanskog kantona dogodile su se četiri saobraćajne nesreće, tri su bile sa materijalnom štetom, a u jednoj nesreći lakše je povrijeđena jedna osoba.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 94 pregleda.

Smeće se danas odvozi iz naselja: od  raskršća Medaš – Pista prema džamiji Vukovije Gornje – Bara do pijace mosta Tojšići, Novo Naselje, Dubnica Gornja sve do rječice Bijeljevac, Robne kuće Centar i Hamzići, Rainci Donji od Ciglane – Hrastovi do stadiona Pedići, Kalesija Gornja, Jusupovići, Pahunjak i Kadrići.

Stanje na cestama

Zbog niskih temperatura kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Na putnim pravcima Mokro-Rogatica, Trnovo-Dobro Polje, Kladanj-Tuzla, Banja Luka- Travnik i Mrkonjić Grad-Ključ zbog ugaženog snijega obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t.

Ugaženog i raskvašenog snijega na kolovozu ima i na ostalim dionicama u višim predjelima. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Tuzla, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Bugojno-Novi Travnik, Travnik-Donji Vakuf, Ključ-Bihać, Livno-Drvar-Bosanski Petrovac, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad i Bugojno-Kupres-Šujica.

U jugozapadnim krajevima dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji mjestimično formira sniježne nanose. Na ostalim dionicama kolovoz je pretežno mokar. Zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da na put ne kreću bez zimske opreme, te da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu gdje trotoari nisu očišćeni.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

Zbog praznika pravoslavnog Božića, danas do ponoći, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *