Servisne informacije za ponedjeljak 06.08.2018.

Jutros je u Kalesiji pretežno vedro. Temperatura u 8 sati iznosila je 19 stepeni celzijusa. Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne rijetki lokalni pljuskovi i grmljavina su mogući ponegdje u centralnim, zapadnim i istočnom područjima Bosne. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjeren jugozapadni. Dnevne temperature od 30 do 36 °C.

Dugotrajni period visokih temperatura, kod osjetljivih osoba mogao bi uzrokovati tegobe u vidu glavobolje, malaksalosti, promjene raspoloženja i nesanice. Hroničnim bolesnicima i meteoropatama savjetujemo suzdržavanje od jačih napora, a učesnicima u saobraćaju oprezniju vožnju, osobito u poslijepodnevnim satima. Indeks UV zračenja je i dalje vrlo visok.

Iz MUP-a TK informacija da je javni red i mir narušen 3 puta, evidentirano je 5 krivičnih djela. Dogodilo se 8 saobraćajnih nesreća u kojima su tri osobe lakše povrijeđene, a jedna osoba zadobila je povrede o čijem se stepenu ljekari nisu izjasnili.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 124  pregleda.

Na tuzlanskom porodilištu u protekla 24 sata rođeno je 9 beba, 7 dječaka i 2 djevojčice.

Smeće se danas (06.08.2018.) odvozi iz naselja: Donji Rainci, od Ciglane Hrastovi do stadiona Pedići, Miljanovci, od rječice Bjeljevac do benzinske pumpe, Kalesija Gornja, Jusupovići, Pahunjak, Kadrići, Aerodrom – Rainci Donji, stadion – Pedići i Zates.

Stanje na cestama

Nakon vikenda i zabilježenih gužvi kako na putevima u BIH tako i na većini graničnih prelaza, jutros se saobraća uz umjerenu frekvenciju vozila. Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i da drže odstojanje između vozila.

Na dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi, saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije. Izdvajamo dionicu autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica (zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman kao i na mjestu radova Ban Brdo preusmjeren iz vozne u preticajnu traku), dionice magistralnog puta M-18 Semizovac-Srednje i Olovo Kladanj, M-16 Klašnice-Crna Rijeka i M-6 Domanovići-Stolac.

Zbog izvođenja neophodnih radova na dionici magistralnog puta M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

Na graničnim prelazima Izačić, Bosanska Gradiška i Zupci pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz BIH. Na graničnim prelazima Doljani i Ivanica nema dužih zadržavanja na izlazu iz BIH, ali je kolona vozila u međuprostoru (na ulazu u HR). Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su, za sada, do 30 minuta. Zbog izvođenja radova na području Hrvatske, do daljnjeg je obustavljen saobraćaj na GP Bosanski Novi-Dvor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *