Servisne informacije za petak 19.01.2018.

Jutros je u Kalesiji i okolnim mjestima umjereno oblačno. Temperatura u 8 sati iznosila je 3 stepena celzijusa, relativna vlažnost zraka 80 procenata, atmosferski pritisak 981 hektopaskal. Danas se u Hercegovini, zapadanoj i jugozapadnoj Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom. U ostalim područjima jutro i veći dio prijepodneva sunčano, uz postepeno naoblačenje tokom dana. Tokom poslijepodneva i u večernjim satima kiša u cijeloj zemlji. U Bosni postepen prelazak kiše u susnježicu i snijeg. Očekivana količina padavina, uglavnom, od 5 do 15, lokalno do 25 l/m2. Visina novog snježnog pokrivača od 1 do 5, lokalno do 15 cm. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. U večernjim satima vjetar sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura od 6 do 12, na sjeveru i sjeverozapadu do 14 stepeni.

Oblačno vrijeme sa padavinama kod osjetljivih osoba uzrokovat će nepovoljne biometeorološke prilike, koje će u prvom dijelu dana biti izraženije u Hercegovini, zapadanoj i jugozapadnoj Bosni, a prema kraju dana i u ostatku zemlje. Od meteoropatskih reakcija moguće su poteškoće sa snom, lošije raspoloženje, i prolazne glavobolje. Tegobe će biti izraženije kod hroničnih bolesnika.

Prema informacijama iz PS Kalesija, u protekla 24 sata dogodila se jedna saobraćajna nesreća u Kalesiji centru u kojoj nije bilo povrijeđenih.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 44 pregleda.

Smeće se danas (19.01.2018.) odvozi iz naselja Tubići i Novo Naselje, magistralni put do Prnjavora- AERODROM, Donji Rainci od stadiona u Gornjim Raincima (Ciglana)  do stadiona Donji Rainci u Pedićima, Donji Rainci od stadiona u Pedićima i Zates.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 18.01.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, Bukinje, Lukavac i Mobilna: Sapna, te prekomjerno zagađenog zrakaa na lokalitetima BKC i Živinice.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, u protekla 24 sata vatrogasne jedinice su pored nekoliko tehničkih imale i dvije intervencije na gašenju požara i to na području Grada Tuzle u naselju Kicelj gdje je gorio krov na privatnom stambenom objektu, te na području općine Lukavac gdje su gorjele stare gume na deponiji smeća u naselju Husići. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Stanje na cestama

Na većini puteva u našoj zemlji ovoga jutra saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu, dok se mjestimična poledica može očekivati na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Na magistralnim putevima M-16.4 Bugojno-Novi Travnik na području Rostova i M-15 Glamoč-Mlinište, jak vjetar povremeno nanosi snijeg na kolovoz. Zbog jakog vjetra izdvajamo i magistralne puteve: M-16 Kupres-Šuica, M-4.2 Velika Kladuša-Cazin-Srbljani, M-5 Bihać-Bosanski Petrovac i M-17 Drežnica-Mostar. Upozoravamo i na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Povremene obustave saobraćaja zbog deminiranja terena aktuelne su od 08 do 15 sati na magistralnom putu M-18 kod mjesta Olovske Luke.

Na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar zbog urušavanja potpornog zida saobraća se jednom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *