Servisne informacije za petak, 11.01.2019.godine

Temperatura u Kalesiji ovoga jutra iznosi -2 stepena, dok je vlažnost zraka 92 %.Danas se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i prije podne ponegdje u Bosni sa slabim snijegom. Tokom dana, postupni prestanak padavina. U Hercegovini umjereno oblačno. Vjetar u Bosni slab, a u sjevroistočnim područjima i umjeren, zapadnog i sjevrozapadnog smjera. U Hercegovini slaba do usmjerena bura. Jutarnja temperatura od -8 do -1, na jugu od -1 do 3, a najviša dnevna od -4 do 2, na jugu od 3 do 7 stupnjeva.

Biometeorološka prognoza je relativno nepovoljna. Mada će temperature zraka i dalje biti niske, postepena stabilizacija vremenskih prilika ipak će pozitivno djelovati na opštu sliku. U nastavku dana će biti nešto ugodnije u odnosu na jutarnje i prijepodnevne sate. Na jugu će, povremeno jača bura, stvarati probleme osjetljivim osobama.

U MUP-u TK smo saznali da je javni red i mir narušen 1 puta, evidentirano je izvršenje 8 krivičnih djela. Dogodilo se 5 saobraćajnih nesreća.

U protekla 24 sata na području općine Kalesija nije bilo saobraćajnih nezgoda, krivičnih djela niti slučajeva u kojima je javni red i mir narušen.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 29 pregleda.

Otežano vodosnabdijevanje u nekoliko naselja općine Kalesija.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Donji Rainci od raskrsnice G.Rainci do Ciglane – Hrastovi, Vukovije Gornje, Subašići, Ćive i Masle II i Hadžići u Petrovicama Gornjim, Tubici,Novo Naselje,Magistralni put do Prnjavora Huremi i Ulica Senada Požegića.

Za kraj i vijesti iz tuzlanskog porodilišta, gdje je u protekla 24 sata rođeno 11 dječaka i 10 djevojčica.

Stanje na putevima  

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima. Prilikom zaustavljanja na cesti zbog postavljanja lanaca ili drugog problema ne zaboravitre postaviti sigurnosni trokut.

Zbog niskih temperatura kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Zbog zimskih uslova za vožnju obustavljen je saobraćaj za kamione sa prikolicom i šlepere na magistralnom putu M-18 Olovo-Stupari.Ugaženog snijega na kolovozu i poledice ima i na putevima: Bugojno-Novi Travnik, Bugojno-Kupres-Šujica, Travnik-Donji Vakuf, Bihać-Ključ-Mrkonjić Grad, Livno-Drvar-Bosanski Petrovac, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Foča, kao i na širem području Romanije. Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t. Jak vjetar mjestimično stvara sniježne nanose na putevima: Šuica-Livno-Kamensko, Ripač-Vrtoče i Kazanci-Bosansko Grahovo-Resanovci, kao i na širem području Gacka i Posušja.

Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da na put ne kreću bez zimske opreme, te da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Zbog loših uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo zabranjeno je saobraćanje za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvorobustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *