Servisne informacije za petak 09.03.2018.

U Kalesiji je jutros sunčano uz malu oblačnost. Temperatura u 8 sati iznosila je 0 stepeni celzijusa, relativna vlažnost zraka 100 procenata, atmosferski pritisak 987 hektopaskala. Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme sa malom do umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8 i 15°C.

Biometeorološka prognoza je povoljna. Većina ljudi će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti. Preporučljivo je posvetiti nešto više pažnje odijevanju u jutarnjim satima, obzirom da će biti prohladno.

Prema informacijama iz PS Kalesija, u protekla 24 sata dogodila se jedna saobraćajna nesreća u Gornjoj Kalesiji u kojoj je jedno lice lakše povrijeđeno.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 37 pregleda.

Smeće se danas (09.03.2018.) odvozi iz naselja: Prnjavor, Kurtići, Donja Dubnica, Sarači, Zahirovići, Pjanići, Hadžići, Mešići, Kikači Centar, Ćivića Brdo, Gornji Kikači, Kundakovići i Spreče.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kvalitet zraka za dan 08.03.2018. odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, dok je za isti dan odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice. Na lokalitetima Lukavac i Mobilna Kalesija kvalitet zraka se ne može ocijeniti.

Poplave

Općina Gračanica: Zbog izlijevanja rijeke Spreče pod vodom je oko 150 ha poljoprivrednog zemljišta u priobalnom području rijeke.

Općina Doboj Istok, Zbog izlijevanja rijeke Spreče pod vodom je oko 80 ha u priobalnom pojasu rijeke.

Općina Srebrenik, Zbog poplave u MZ Potpeć  ugrožena su 4 stambena objekta , vjerski objekat (crkva) i zgrada MZ Potpeć.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, vatrogasne jedinice  pored nekoliko tehničkih  (PVB Tuzla) imale su i jednu intervenciju na gašenju požara i to:

Grad Tuzla, PVB Tuzla imala je jednu intervenciju na gašenju požara, automobil u ul. Mirze Delibašića. Požar je lokalizovan i ugašen.

Klizišta

Općina Srebrenik: U toku protekla 24 sata operativnom centaru Srebrenik prijavljena su dva klizišta, klizište u naselju Cage gdje je ugroženo više stambenih objekata i jedan vjerski objekat (džamija), klizište u naselju Kuge gdje je ugroženo 8 stambenih objekata i prekinuta putna komunikacija.

NUS

„A“ tim FUCZ Tuzla vršio je preuzimanje i uništavanje NUS-a na području općine Čelić.

Stanje na cestama

Zbog slijetanja teretnog vozila na magistralnom putu M17- Šešlije-Modriča u mjestu Botajica otežano je saobraćanje.

Magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama u višim predjelima. Izdvajamo putne pravce: Jablanica- Prozor-Gornji Vakuf, Bugojno-Kupres-Livno, kao šire područje Kiseljaka, Maglaja i Kladnja. Kolovoz je mjestimično vlažan ili mokar u većem dijelu naše zemlje, a zbog niskih temperatura u planinskim predjelima upozoravamo na moguću poledicu. Učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz u usjecima, kao i preko prevoja. Savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog opasnosti od odrona i sniježnih lavina usljed otapanja snijega, upozoravamo na magistralni put M-14 Srbljani-Bosanska Krupa. U južnim krajevima saobraća se po pretežno suhom kolovozu.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *