Servisne informacije za petak, 07.09.2018.godine

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je sunčano vrijeme. U 8 h u Kalesiji temperatura iznosila je 13 stepeni, vlažnost zraka 95 %, pritisak 1013 hPa, a do kraja dana očekujemo temperaturu do 26 stepeni. Danas  će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama u centralnim i istočnim područjima je moguća magla i niska naoblaka. U drugoj polovini dana u većem dijelu zemlje su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar zapadnog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 23 i 29°C.

Biometeorološke prilike su povoljne, mada bi u drugom dijelu dana opšta slika mogla biti nešto lošija, izraženije u dijelu Bosne. Postepeno pogoršanje vremena kod osjetljivijih osoba uzrokovaće slabiju glavobolju, umor, dekoncentraciju. Moguće je i da poslijepodnevni pljuskovi mjestimično pokvare ugođaj.

U MUP-u TK smo saznali da je javni red i mir narušen 3 puta, evidentirano je izvršenje 11 krivičnih djela. Dogodilo se 12 saobraćajnih nesreća, u kojima su teže tjelesne povrede zadobile 3 osobe,  lakše tjelesne povrede 2 osobe, a o stepenu povreda ljekari se nisu izjasnili za još 1 osobu.

U protekla 24 sata na području općine Kalesija dogodilo se jedno krivično djelo.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 67 pregleda.

Smeće se danas odvozi iz naselja:  Dubnica Gornja sve do rječice Bijeljevac i Robne kuće Centar od Begove pekareGutici, Dolina.

Stanje na putevima 

U centralnim i zapadnim krajevima, na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, te ponegdje u višim predjelima, magla i niska oblačnost ovoga jutra smanjuju vidljivost. Savjetujemo oprezniju vožnju i izbjegavanje rizičnih preticanja.

Zbog radova na obnovi i sanaciji kolovoza od 06 do 18 sati obustavlja se saobraćaj na regionalnom putu R-445 od silaska sa autoputa A-1 u Kaknju do kružne raskrsnice u Kaknju. Za vrijeme obustave alternativni pravci su:
– za putnička vozila: silazak sa A-1 u Kaknju-željeznička stanica-industrijska cesta do kružnog toka;
– za teretna vozila i autobuse iz pravca Sarajeva: autoput A-1 isključenje Visoko-regionalni put R-445 i R-443 do kružnog toka u Kaknju,
– za teretna vozila i autobuse iz pravca Zenice: magistralni putem M-17/M-5 Zenica-Bilješevo-regionalni putevi R-445 Bilješevo-Kakanj ili autoput A-1 isključenje Papratnica-regionalni put R-445 Kakanj.

U toku su radovi na rekonstrukciji mosta preko rijeke Vrbas, na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno,zbog čega je saobraćaj teretnih vozila preusmjeren na magistralni put preko Travnika i Donjeg Vakufa, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Sanacioni radovi izvode se i na autoputu A-1 na dionicama Sarajevo zapad-Lepenica i Visoko-Kakanj, kao i na magistralnim putevima M-18 Semizovac-Olovo-Kladanj i M-16.1 Klašnice-Prnjavor.

Zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Usore, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-474 Jelah-Piljužići. Alternativni pravac je Jelah Polje-Sivša-Tešanjka-Jelah, dok vozila do 7,5 t. mogu koristiti i pravac Jelah Polje-Kalošević-Jelah.

Na regionalnom putu R-445 Lješevo-Visoko, zbog radova na rekonstrukciji vozila saobraćaju usporeno u vremenskom periodu od 07 do 19 sati.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Napominjemo vozače da je zbog radova u Hrvatskoj i dalje obustavljen saobraćaj na GP Bosanski Novi-Dvor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *