Servisne informacije za petak, 04.01.2019.godine

Ovog jutra u Kalesiji i okolnim mjestima svanulo je hladno jutro. Temperatura u 8 h iznosila je -4  stepena, vlažnost zraka  92 %. Danas se u Bosni očekuje oblačno vrijeme sa slabim snijegom. Krajem dana, postupan prestanak padavina. U sjevernim područjima uglavnom bez padavina. Očekivana visina novog sniježnog pokrivača je od 2 do 10, u planinskim djelovima do 15 centimetara. U Hercegovini većinom malo do umjereno oblačno. Oblačno na sjeveru Hercegovine. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u zapadnim područjima na momente i pojačan. Jutarnja temperatura zraka većinom između -10 i -4, na jugu zemlje do -1, a najviša dnevna temperatura zraka između -6 i 0, na jugu zemlje od 2 do 4 stupnja.

Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Tmurno vrijeme, uz povremene padavine i negativne temperature tokom cijelog dana, uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika i meteoropata. Neophodno je posvetiti pažnju odijevanju i zaštiti od hladnoće. Na jugu će biti neznatno ugodnije, ali također hladno, uz sjeverno strujanje.

U MUP-u TK smo saznali da je javni red i mir narušen 4 puta, evidentirano je izvršenje 8 krivičnih djela. Dogodilo se 6 saobraćajnih nesreća.

U protekla 24 sata na području općine Kalesija dogodilo se jedno krivično djelo Vatrogasci nisu imali intervencija.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 46 pregleda.

Otežano vodosnabdijevanje u nekoliko naselja općine Kalesija.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Kikači Centar, G.Kikači, Ćivica Brdo i Kundakovići, Rainci Gornji od raskršća za Šehiće do Begove pekare, Vukovije Donje od Jutela desna strana do Jukanovića , Bulatovci, Memici do rijeke Tavne, Brezik, Hemlijaši, Zukanovići, Markovići .

Stanje na cestama 

Zbog mjestimično intenzivnih sniježnih padavina i niskih temperatura otežano je saobraćanje na većini puteva u našoj zemlji. Izuzetak su putevi na jugu gdje se saobraća po suhom kolovozu, ali ovdje upozoravamo na povremeno jače udare vjetra.

Na magistralnom putu M-15 Glamoč-Mlinište od jutros je na snazi zabrana kretanja za teretna vozila. Na magistralnom putu M-18 Olovo-Kladanj (na području Karaule) policija isključuje iz saobraćaja teretna vozila koja nemaju postavljene lance. Znatno je otežano i saobraćanje na putu Sarajevo-Rogatica, na širem području Romanije.

I na ostalim dionicama u višim predjelima na kolovozu ima ugaženog snijega i leda, zbog čega teretna vozila na ovim dionicama trebaju koristiti lance. Dodatne poteškoće vozačima na putevima na području Kupresa, Šuice, Glamoča i Tomislavgrada pričinjava jak vjetar. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog snježnih padavina i jakog vjetra zabranjen je saobraćaj za sva vozila na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V), na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemilavozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Pojačan je promet vozila i duge su kolone na izlazu iz BiH na graničnim prelazima  Bosanska Gradiška i Bosanski Brod. Na ostalim graničnim prelazima ovoga  jutra nema dužih zadržavanja. Zbog loših uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo zabranjeno je saobraćanje za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na GP Bosanski Novi-Dvor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *