Servisne informacije za 25.12.2017

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je vedro sa mrazom. Temperatura u 8 sati iznosila je – 2 stepena celzijusa, relativna vlažnost zraka 10 procenata, atmosferski pritisak 996 hektopaskala. Danas će u većem dijelu zemlje preovladavati sunčano vrijeme. Po kotlinama u centralnim i istočnim područjima dugotrajna magla. Vjetar slab južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 8 i 14°C. U mjestima sa dugotrajnom maglom najviša dnevna temperatura zraka se neće značajno mijenjati u odnosu na jutarnju temperaturu.

Uz stabilno vrijeme i povoljne biometeorološke prilike većina populacije će biti boljeg raspoloženja. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti suviše izražene.

Prema informacijama iz PS Kalesija, u protekla 24 sata na području općine Kalesija dogodila se jedna sobraćajna nezgoda u kojoj je jedno lice lakše povrijeđeno.

Smeće se odvozi iz naselja Gornja Kalesija- Kadrići, Jusupovići, Pahunjak, MZ Tojšići – Centar, Novo Naselje, Bara, Gornji Tojšići do Hidana , Donji Rainci od stadiona G.Rainci (Ciglana)  do stadiona D.Rainci u Pedićima.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 24.12.2017 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, Bukinje, Lukavac, Mobilna: Kalesija, dok je na lokalitetima BKC, Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

Požar

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite na području Tuzlanskog kanotna, u protekla 24 sata vatrogasne jedinice su pored nekoliko tehničkih i tri kontejnera (PVB Tuzla), imale i tri intervencije na gašenju požara i to :

– DVD Gradačac je imala intervenciju na gašenju požara na sijenu u naselju Brda, MZ Kamberi, općina Gradačac,

– PVJ Lukavac je imala intervenciju na gašenju požara na pomoćnom objektu u naselju Modrac, općina Lukavac,

– PVB Tuzla je imala intervenciju na gašenju požara na sijenu u naselju Mramor i tri kontejnera, Grad Tuzla.

Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

Stanje na cestama

Gusta magla jutros smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Posebno se izdvajaju autoput A-1 Tarčin-Zenica, magistralni putevi: M-17 Konjic-Mostar, M-16.2 Prozor-Jablanica, M-15 Glamoč-Mlinište, M-5 Kiseljak-Kaonik- Vitez, M-18 Olovo-Živinice, kao i puteve na području Sarajeva, Doboja, Prijedora i Bugojna.

Niske temperature pogoduju formiranju poledice, posebno na dionicama u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. U večem dijelu zemlje kolovoz je mjestimično vlažan, a frekvencija vozila je umjerenog intenziteta.

Zbog većih odrona, jednom trakom naizmjenično saobraća se na dionicama magistralnih puteva M-16.2 Jablanica-Prozor, M-14.2 Resanovci-Drvar i M-16 Banja Luka-Crna Rijeka, kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe i R-454a Bratunac-Drinjača.

Sitniji odroni zemlje ili kamenja na kolovoz učestali su i na ostalim putevima u našoj zemlji. Posebno izdvajamo dionice koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja.

Zbog katoličkog Božića, večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Apelujemo na vozače da voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje i zakonski obavezno.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *