Servisne informacije za 25.07.2017

Jutros je u Kalesiji oblačno vrijeme sa kišom. Temperatura u 8 sati iznosila je 19 stepeni celzijusa, relativna vlažnost zraka 98 procenata, atmosferski pritisak 975 hektopaskala. Danas pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Padavine većinom u jutarnjim satima i dio prijepodneva. Maksimalna dnevna temperatura oko 24 stepena celzijusa.

Prema informacijama iz PS Kalesija u protekla 24 sata dogodila se jedna saobraćajna nesreća u centru Kalesije. U ovoj saobraćajnoj nesreći, na svu sreću nije bilo povrijeđenih.

Stanje na putevima

Zbog kiše koja je padala tokom noći, na većini puteva u BiH jutros se saobraća po mokrom ili vlažnom kolovozu.
Vozače pozivamo na opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja, upozoravamo na moguće odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Pojačana frekvencija vozila u jutarnjim satima bilježi se na dionicama u gradskim centrima. Na ostalim putnim pravcima, saobraća se umjerenim intenzitetom.

Do kraćih zastoja tokom dana, dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi. Na mjestima izvođenja radova postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno. Izdvajamo putne pravce: M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-17 Maglaj-Žepče, M-4 Tuzla-Kalesija i M-16 Bugojno-Kupres.

Zbog kvara na sistemu u Hrvatskoj, trenutno je u prekidu odvijanje saobraćaja na graničnim prelazima Bosanski Šamac, Orašje i Bosanski Novi. Na graničnom prelazu Bosanska Gradiška, u prekidu je saobraćanje teretnih vozila. 

Na ostalim graničnim prelazima, zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Podsjećamo vozače da prije polaska na putovanje provjere da li posjeduju svu potrebnu dokumentaciju za prelazak granice. Neophodno je posjedovati validan pasoš za osobe, kao i zeleni karton za vozilo. Zbog brojnih upita građana, napominjemo da je prelazak granice prema Srbiji i Crnoj Gori za odrasla lica i dalje moguć samo sa ličnom kartom, dok djeca, kao i ranije, moraju imati pasoš.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara sa područja Tuzlanskog kantona, vatrogasne jedinice  u protekla 24 sata, pored nekoliko tehničkih imale su i osam intervencija na gašenju požara i to:

Grad Tuzla, PVB Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara, nisko rastinje u naseljima Simin Han i Bukinje.  

Općina Banovići, VJ Banovići imala je dvije intervencije na gašenju požara, nisko rastinje na površini 0,5 ha u naselju Pribitkoviči i deponija smeća u naselju Brigići.

Općina Gračanica, VJ Gračanica imala je jednu intervenciju na gašenju požara, šuma na manjoj površini u naselju Vranići.

Općina Lukavac: VJ Lukavac imala je jednu intervenciju na gašenju požara, nisko rastinje u naselju Bistarac.

Općina Srebrenik, VJ Srebrenik imala je dvije intervencije na gašenju požara, nisko rastinje i divlja deponija smeća u naselju Špionica.  Požari su lokalizovani i ugašeni.

NUS

„A“ tim za uklanjanje NUS-a FUCZ boravio na Prokoškom jezeru radi izvlačenja tijela nastradalog utopljenika.

Nastavljen je proces deminiranja na zadatku Kalesija Grad-Olanovica 1D. Radove na deminiranju izvodi mašinski tim FUCZ.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *