Servisne informacije za 01.08.2017

U Kalesiji je jutros vedro i sunčano. Temperatura u 8 sati iznosila je 22 stepena celzijusa, relativna vlažnost zraka 90 procenata, atmosferski pritisak 991 hektopaskal. Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje preopretežno sunčano vrijeme. Tokom dana, uz mjestimičnu malu do umjerenu oblačnost.

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 32 i 38, na jugu zemlje do 41 stepen celzijusa.

Na snazi ostaje narandžasti meteoalarm.

U protekla 24 sata dogodila se jedna saobraćajna nesreća u Gornjoj Kalesiji u kojoj su dva lica zadobila lakše tjelesne povrede. Počinjeno je i jedno krivično djelo, u pitanju je oštećenje tuđe stvari, navodi se u izvještaju iz PS Kalesija.

Biometeorološka prognoza

Opšta slika je loša. Visoke temperature negativno će djelovati na većinu populacije. Osjetljive osobe trebaju maksimalno reducirati boravak na otvorenom i umanjiti aktivnosti. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 31.07.2017. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice dok na lokalitetu mobilna: Kladanj nije moguće ocijeniti kvalitet zraka.

Stanje na  putevima TK

M – 4 Simin Han – Donje Caparde  Zbog radova na izgradnji pješačke staze u mjestu Rainci na magistralnom putu  vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

R – 471 Lukavac – Banovići Zbog prevoza cementa industrijskim kolosijekom pruge preko regionalne ceste Lukavac – Banovići, dolazi do povremenih 15-minutnih obustava saobraćaja.

Požari                           

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite na području Tuzlanskog kantona, vatrogasne jedinice su u protekla 24 sata osim nekoliko tehničkih i tri zapaljena kontejnera (PVB Tuzla) imale i jednu intervenciju na gašenju požara i to PVJ Lukavac koja je gasila požar na štali i sijenu u naselju Puračić. Požar je lokalizovan i ugašen.

                 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *