Prvi snijeg u BiH tek sredinom novembra

Stabilno i toplo vrijeme u našoj zemlji bliži se kraju. Već sredinom mjeseca u Bosni i Hercegovini past će prvi snijeg, a temperatura će se spustiti ispod nule.

Višegodišnji prosjek

To je u razgovoru za “Dnevni avaz” potvrdio Željko Majstorović, klimatolog i meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kada je riječ o prognozi za novembar, Majstorović je podvukao da će prva polovina mjeseca biti dosta promjenljiva.

– Novembar će biti tipičan jesenji mjesec. Početak mjeseca i prva polovina bit će malo topliji, dok će druga polovina biti hladnija i s više padavina, kada nas očekuje i snijeg. Statističke analize ukazuju na to da će novembar biti u granicama višegodišnjeg prosjeka i u pogledu padavina i u pogledu srednje temperature – kazao Majstorović.

On tvrdi da će u Sarajevu i na području srednje Bosne prosječna temperatura u novembru biti oko pet stepeni, dok će u Hercegovini, dolini Neretve i u Mostaru dostizati 11 stepeni.

Zimska idila

– Snježne padavine očekuju se nakon 15. novembra. Prvo će se zabijeljeti planine, a potom se snježne padavine očekuju u srednjoj Bosni i Sarajevu. Nekoliko dana kasnije mogu se očekivati i u Posavini i Hercegovini – dodao je Majstorović, naglašavajući da će snježne padavine biti siromašne, tako da će prava zimska idila nastupiti tek od decembra.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *