Zašto 9. januar moramo obilježavati kao Dan početka genocida nad Bošnjacima?

Uprkos odluci Ustanog suda BiH, u manjem entitetu će i ovaj 9. januar obilježiti „dan Republike Srpske“ i kao „krsnu slavu Republike Srpske“. S obzirom da je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije sa sjedištem u Haagu, presudom u „slučaju Krstić“ i presudom u predmetu: „Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore“ od 26. februara 2007. godine, utvrdio da je na području Bosne i Hercegovine počinjen zločin genocida, te da su zločin genocida počinile institucije tzv. Republike Srpske, od 2012. godine 9. januar se obilježava kao Dan početka genocida nad Bošnjacima.

Bošnjaci su dužni ovaj dan obilježavati, sve dok u Republici Srpskoj slave institucije koje su počinile genopcid i sve dok zvanično negiraju genocid. Nedavno je i Aleksandar Vučić,  vodeći srpski političar kojem su usta puna priče o pomirenju, posthumno odlikovao ruskog Ambasadora Vitalija Čurkina, koji je vetom spriječio usvajanje Deklaracije o genocidu u Srebrenici.

Onaj ko slavi genocid i ko ga negira, spreman ga je ponoviti. Zbog toga Bošnjaci moraju 9. januar obilježavati kao Dan početka genocida nad Bošnjacima. Mora se jasno staviti do znanja počiniocima genocida i onima koji ga slave i negiraju, da nas neće zavarati njihove lažne priče o pokajanju.

dan genocida

U Kalesiji če se ovaj dan obilježiti promocijom knjige „Istina“ autorice Almedine Muftić. Promocija će se održati u utorak, 9. januara, u 17,0 sati, u velikoj sali BKC-a. Osim autorice, o knjizi će govorit i književnik Suad Bešlić,  Harun ef. Hodžić, major Armije R BiH, i Fahrudin Sinanović, direktor JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija. Učestvovat će i hor „El-Aziz“ iz Kikača.

Organizatori promocije, JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, UG „Korak“ i BZK „Preporod“ Kalesija, pozivaju sve Kalesijce da dođu na promociju i da daju doprinos obilježavanju ovoga dana. Dolaskom na promociju iskazat ćemo svoj odnos i prema žrtvama genocida,  i prema šehidima i prema Bosni i Hercegovini.

aziz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *