U toku 3. redovna sjednica OV Kalesija

Na sjednici Općinskog  Vijeća Kalesija, koja je počela u 10 sati i  još uvijek  je u toku ,jednoglasno je usvojen dnevni red na kome se našlo 16 tačaka.

Između ostalog, razmotreno je i usvojeno nekoliko tačaka ,među kojima je i  Odluka o kriterijima za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji za 2017. godinu.

Ovom prilikom, konstatovano je da je Općina Kalesija za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji, izdvojila značajna novčana sredstva i to:

-93.000 KM kao  podsticaj  za muzna grla,

-15.000 KM kao podsticaj uzgoju kornišona,kao i

-43.000 KM kao naknada za uginuće stoke.

Vijećnica S BiH, Nejra Mujanović, na današnjoj sjednici je istakla da je, također, neophodno podržati i plasteničku proizvodnju, kao bi se motivisali poljoprivrednici sa područja naše općine za bavljenjem ove djelatnosti, a samim tim i smanjio uvoz plasteničke proizvodnje.”Što bi mi kupovali poljoprivredne proizvode iz Bijeljine i Janje, kada to i sami možemo proizvesti”, istakla je ovom prilikom.

Također, na današnjoj sjednici Općinskog vijeća, razmotrena je i donesena Odluka o formiranju komisije za utvrđivanje stanja dodijeljenih površina građevinskog zemljišta, pravnim i fizičkim licima u periodu 2014,2015 i 2016 godina .

Vijećnica SDA, Hasiba Kurtić, osvrćući se na same ciljeve  komisije, istakla je, između ostalog, da bi pomenuta komisija mogla samo dodatno  opteretiti Budžet Općine Kalesija.

Između ostalog, vijećnici su na današnjoj sjednici usvojili i Odluku o komunalnim taksama, kao i plan proljetne sjetve za 2017.godinu…

Ovoga puta, vijećnici sa 3 glasa ZA, 13 PROTIV i 5 UZDRŽANIH glasova, nisu podržali Izvještaj komisije za utvrđivanje vrijednosti nepokretnosti i prava u prometu o izvršenim procjenama prometa i nepokretnosti i prava, za period 01.01.2016.-31.12.2016.

13:00 h

Trenutno se razmatra 12.tačka dnevnog reda i to izvještaj o radu Sportskog saveza Općine Kalesija za 2016.godinu, sa Izvještajem o realizaciji dodijeljenih javnih sredstava za finansiranje i sufinansiranje sporta u 2016.godini.

Za govornicom je trenutno Muhamed Avdić, predsjednik Sportskog saveza Općine kalesija, a trenutno se vodi polemika o pomenutom Izvještaju.

13:09 h

Između ostalog ,usvojen je Izvještaj o radu Sportskog saveza Općine Kalesija za 2016.godinu, sa Izvještajem o realizaciji dodijeljenih javnih sredstava za finansiranje i sufinansiranje sporta u 2016.godini.

13:30 h

Usvojena je Informacija o stanju u osnovnim i srednjem obrazovanju, sa pregledom uspjeha učenika na prvom polugodištu školske 2016/2017 godine.

Vijećnik NL SDž, Mensur Hukić, ukazao je ovom prilikom na, kako kaže, pored svih poteškoća u obrazovanju, vrlo niske kriterije u obrazovanju, gdje učenici  u školama ne pokazuju ni osnovni nivo znanja.

Ovom prilikom, ukazano je, također, na sve manji broj upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola na području Općine Kalesija.

Armin Karić (SDP), ukazao je na činjenicu da je u O.Š. “Memići” u prvi razred upisano svega 33 učenik , s obzirom na to, da u ovoj školi nastavu pohađaju djeca iz nekoliko obližnjih mjesnih zajednica…

 

Nakon polusatne pauze, nastavljena je sjednica O V Kalesija

Vijećnici su danas usvojili i  Informaciju o izgradnji sportske dvorane u Kalesiji.

Zamjenik načelnika Općine Kalesija, Fikret Suljkanović, istakao je, između ostalog ,da je Javni poziv za nastavak izradnje sportske dvorane u Kalesiji poništen, te da planom Budžeta Općine Kalesija, nisu predviđena sredstva za ove namjene.

Kako kaže, prioritet je izgradnja kanalizacione mrežena području Općine Kalesija.

Predsjedavajući Općinskog vijeća, Fadil Alić, zatražio je pauzu od 10 minuta, koja još uvijek traje.

Razmotreno je i doneseno Rješenje o izmjeni i dopuni rješenja o dodjeli građevinskog zemljišta.

Vijećnicima se obratio i Općinski načelnik Kalesije, Sead Džafić,  ukazavši na brojne infrastrukturne projekte , uključujući otvaranje puta ispred  Pijemonte-a i Olanovice, dionice puta Donje Vukovije-Krivača, kao i puta Omega-Drvenice, čime je i završena sjednica Općinskog Vijeća Kalesija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *