U Kalesiji promovirana zbirka pjesama „Mirno spavaj Mevlana“ Adama Subašića

U kalesijskoj Gradskoj biblioteci, promocijom zb irke pjesama „Mirno spavaj Mevlana“, Adama Subašića okončana je ovogodišnja 23. poredu Kulturna manifestacija „Ikre 2018“, kojom se obilježava oktobar – Mjesec knjige.

Osim autora, o knjizi su govorili i Fahrudin Sinanović, direltor JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, i književnik Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BiH. Promociji su prisustvovaali i književnici Mehmed Đedović, Sevret Mehmedćehajić, Majda Zukić i Fajko Kadrić.

Fahrudin Sinanović je primijetio da se u svakoj drugoj pjesmi spominju jedna od sljedećih riječi: duša, srce, ruža ili ljubav. Napomenuo je da u zbirci „Mirno spavaj Mevlana“ im ai pobožnih pjesama, i ljubavnih, i socijalnih, i patriotskih…

– Ova knjiga pjesama ispunjena je osjećanjima i rukom pjesnika kojem su jasni svi zemaljski putevi, svjetovi, mijene i vremena, pa se posao lirskog subjekta prvenstveno svodi na sretno i blagotvorno prepoznavanje životnih radosti što ih je Bog darovao čovjeku i njegovom životu na zemlji, kazao je književnik Hadžem Hajdarević.

Autor Adam Subašić je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da svoju knjigu predstavi kalesijskoj publici. Pročitao je i nekoliko svojih pjesama. Kazao je da su pjesme inspirisane djelom i likom velikog islmskog i sufijskog učenjaka i pjesnika Dželaludina Rumija.

S obzirom da je prije rata bio i muzičar, bubnjar u sarajevskoj rok grupi „Kongres“, i danje pisao pjesme za ovu grupu, govorio je i o svom putu od rokera do sufijskog pjesnika.

FOTO:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: