U Kalesiji održan 14.Festival izvorne muzike: Publika uživala uz „Braću Babajić“, „Kalesijske zvuke“, „Tradiciju“…

U organizaciji BKC-a “Alija Izetbegović” Kalesija održan je 14. Festival izvorne muzike. Učestvovalo je 12 izvornih grupa iz Kalesije, Gračanice, Živinica, Tuzle, Doboja, Lopara, Domaljevca… U ime općinskog načelnika Seada Džafića, Festival je otvorio Izet Bukvarević, predsjednik Upravnog odbora JU BKC „Alaija Izetebgović“ Kalesija. Publika je uživala uz svirku i pjesmu izvornih grupa: Braća Babajići, Kalesijski zvuci, Kalesijski slavuji, Zvorničko sijelo, Odjek Vukovija, Tradicija, Mustafa i jarani, Mladost i iskustvo, Kalesijski dijamanti, Safetovi jarani, Krnjinski zvuci i Sprečanski biseri. Na početku su nastupili i članovi GKUD „Halisije „ Kalesija. Kao i prethodnih godina, i na ovom festivalu upotreba savremenih instrumenata nije dozvoljena, pjevalo se samo uz tradicionalne instrumente. Poslije Festivala svi učesnicima su dodjeljene zahvalnice.

Izvorna muzika zaslužuje da se nađe na listi UNESCO-a

Prije revijalnog muzičkog dijela festivala, održan je i okrugli sto o temi „Izvorna muzika – naša muzika“, na kojem su učestvovali prof. dr. Amra Redžić, šef Odsjeka za kulturu pri Ministarstvu civilnih poslova i član Državne komisije za saradnju Bosne i Hercegovine sa UNESCO-m, prof. dr. Tamara Karača – Beljak, profesorica profesorice na Odsjeku za etnomuzikologiju Muzičke akademije Sarajevo, Enisa Šojko, muzička urednica BH Radija 1, Mirela Šečić, stručni savjetnik za pozorišnu, filmsku i muzičku umjetnost u Federalnom ministartvu kulture i sporta, mr. Rusmir Djedović, predstavnik Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa TK, Fajko kadttić, književnik, Alija Džafić, stručni saradnik u BKC-u, Hazim Osmanović, član Savjeta organizatora festivala folklora i tradicionalne umjetnosti u Bosni i Hercegovini (CIOFF BiH), i Fahrudin Sinanović, direktor BKC-a.

Tamara Karača, profesor etnomuzikologije, je kazala da izvorna muzika ima svoju izuzetnu vrijednost i da zaslužuje da se nađe na UNESCO-ovoj listi spomenika nematerijalne kulturne baštine. Amira Redžić i Mirela Šečić su govorile o procedurama uvrštavanja na UNESCO listu. Dodale su i da je to dugotrajan proces, ali da treba nastaviti aktivnosti u tom pravcu. Iskazale su spremnost ministarstava iz kojih dolaze da pomognu u afirmaciji ove vrste muzike. Očekuju i da općinske vlasti prepoznaju vrijednost ovog projekta i da ga podrže.

Hata Turić – Mujčinović, upriličila je prijem u kabineti načelnika za učesnike okruglog stola.

Na dan Festivala otvorena je i izložba „Izvorna muzika – naša muzika“ na kojoj su predstavljene ploče i kasete izvorniih grupa, instrumenti na kojima se sviralo i drugi eksponati koji upućuju na izvornu muziku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *