U Kalesiji obilježen Dan maternjeg jezika

Danas je u Kalesiji obilježen 21. Februar – Međunarodni dan maternjeg jezika. Organizatori obilježavanja bili su JU Bosanski kulturni centar „Alija Izetbegović“ i OŠ „Kalesija“. O značaju maternjeg jezika, o historijskom kontinuitetu i razvoju bosanskog  jezika govorio je novinar i književnik Fahrudin Sinanović.

On se usvrnuo i na negiranja bosanskog jezika, koje je, kako je kazao, u tijesnoj vezi sa negiranjem bosanske državnosti i Bošnjaka kao naroda.

“Posmatramo li razvoj bosanskoga jezika kroz njegovu povijest, uvjerit ćemo se da ga je politika, vrlo često, namjeravala ukinuti, zabraniti, prešutjeti. Ponekad se i činilo da mu je došla glave, međutim, on se uvijek iznova javljao poput ponornice. Zapravo, on je uvijek bio tu, živio u ilegali, živio je pod drugim imenom. Nasrtaji na bosanski jezik javljaju se uporedo sa jačanjem nacionalne svijesti kod komšija i susjeda, Srba i Hrvata”,  kazao je, između ostalog,  Fahrudin Sinanović.

Dijelove iz stihovanog „Rječnika zapretanih riječi i izraza u bosanskome jeziku“ Muhidina Šarića čitale su učenice Amila Alikadić, Dženana Halilović, Lejla Sinanović i Lejla Alić.

ntv.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *