U Kalesiji jutros minus 6 stepeni celzija

Jutros je u Kalesiji i okolonim mjestima hladno vrijeme, sa maglom. Trenutna temperatura minus 6 stepeni celzija.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u jutarnjim satima se očekuje umjereno, a ponegdje i pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, novo naoblačenje sa sjevera, koje će krajem dana i tokom večeri uvjetovat padavine. U Krajini, cetralnim i istočnim područjima mjestimično sa susnježicom ili slabim snijegom, a ponegdje na sjeveru i sa kišom koja se ledi u dodiru sa tlom, a na na jugu kiša samo ponegdje. U planinskim područjim sa slabim snijegom. Vjetar slab do umjeren zapadnog i jugozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura od -11 do -5, a najviša dnevna od -1 do 5 stepeni celzija.

PROGNOZA VREMENA ZA 5.01.2017 (Četvrtak)., umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom u centralnim i istočnim područjima. Nešto manje oblačnosti i bez padavina očekuje se u Hercegovini i na sjeveru zemlje. Visina novo snijega u toku 24 sata oko 5 cm u nizinama, a na planinama do 10 cm. Jutarnja temperatura od -8 do -2, na jugu od 0 do 3, a najviša dnevna od -3 do 3, na jugu od 4 do 7 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 6.01.2017 (Petak)., umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom u centralnim i istočnim područjima. U Hercegovini nešto manje oblačnosti i bez padavina. U cijeloj zemlji veoma hladno. Jutarnja temperatura od -13 do -6, na jugu od 0 do 3, a najviša dnevna od -8 do -2, na jugu od 2 do 5 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 7.01.2017 (Subota)., umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom u centralnim i istočnim područjima. Tokom dana, postupan prestak padavina. U Hercegovini nešto manje oblačnosti i bez padavina. Ledeni dan u cijeloj zemlji. Jutarnja temperatura od -15 do -9, na jugu od -3 do 0, a najviša dnevna od -11 do -5, na jugu od -1 do 2 stupnja.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA ZA SRIJEDU, 04.januar

Opšta slika djelimično će se popraviti u drugom dijelu dana, ponajviše zbog prolaska pogoršanja i stabilnijeg vremena. Tegobe kod osjetljivih osoba trebale bi se umanjiti. Neophodno je posvetiti pažnju odijevanju i zaštiti od hladnoće.

 

STANJE NA PUTEVIMA

Prema informacijama iz BIHAMK-a,  ugažen snijeg na kolovozu još uvijek mjestimično usporava odvijanje saobraćaja u višim planinskim predjelima. Iz BIHAMK-a izdvajaju putne pravce: Bugojno-Gornji Vakuf-Prozor, Bugojno-Novi Travnik, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Kupres-Tomislavgrad i Livno-Kamensko.

Zbog izrazito niskih temperatura dolazi do formiranja poledice na kolovozu, pa vozače pozivamo na maksimalan oprez.

Posebno se izdvajaju dionice u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Magla smanjuje vidljivost na putnim pravcima Konjic-Mostar, Prozor-Jablanica, Tuzla-Orašje, Bihać-Bosanska Krupa, kao i na putevima na području Sarajeva, Brčkog, Gradačca i Doboja.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz.

Aktuelni radovi na području Hrvatske, tokom dana usporavaju odvijanje saobraćaja na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja. Zadržavanja na ostalim graničnim prelazima nisu duža od 30 minuta.

Iz BIHAMK-a apeluju na vozače da voze maksimalno oprezno, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *