Promoviran roman „ Altruista – anomalije srca“ Selima Alagića

U četvrtak, pred brojnom publikom, u sali kalesijskog BKC-a, održana je promocija neobičnog naučno-fantastičnog romana „ Altruista – anomalije srca“, mladog pisca Selima Alagića, rodom iz Cazina i svršenika IPF-a u Bihaću. Izdavač djela je AKOS – Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport. Osim autora, o romanu je govorio i hafiz Nedim Botić.

Botić je, posebno se obraćajući mladima, kazao da je jedna od poruka ovog romana da svako, ako se potrudi, i uz Božiju pomoć, može osvariti svoje želje, svoje snove.

– U romanu Altruista – anomalije srca se prepliću različiti žanrovi, pa je to, pored osnovne prepoznatljivosti, one naučno-fantastične, i psihološki roman, ali i ljubavni roman i roman o odrastanju. Roman koji želi da u čitaocima probudi želju da se odgajaju, mijenjaju nabolje, da budu optimisti, graditelji budućnosti i učenici sadašnjosti, kazao je hafiz Nedim Botić.

selim5

– Čitao sam sijaset priča i gledao mnogo filmova, stoga sam jednostavno htio napisati svoju. Zaista osoba koja ne čita živi dosadni život, dok ona koja čita živi više od te dosade, a ona koja piše vlastite priče je osoba koja živi više vlastitih života. Od malih nogu sam maštao i smišljao priče, ali nikad to nisam, ne znam ni sam zašto, imao hrabrosti napisati  Tek kad sam priču  napisao, počeo sam je graditi i ukrašavati, osjetio sam se tako staloženim, smirenim, ispunjenim i zabavljenim na takav način da nijedna druga igra ne može zabaviti. Najbolje je srce ono koje lupa od avanture, kazao je autor romana Selim Alagić.

selim3

Priča romana počinje u Samarkandu, prelazeći u Istanbul, a nastavlja se do tajanstvene planete Yeni Umut (Nova Nada). To je planeta na koju su, u želji da će na njoj pronaći nadu za nesmetanu predanost nauci, otputovali ili izbjegli veliki naučnici i talenti s planete Zemlje. Zbog toga značenje ove planete i jeste Nova Nada.

selim2

Vrijeme na Yeni Umutu postaje takvo da su islamska civilizacija i njene tekovine ostale u tragovima, gube se iz svijesti ljudi i polahko dolaze do one tačke kada činjenice prelaze u legende. Grupe odabranih i odgovornih ljudi, u težnji da očuvaju civilizaciju, nastoje uspostaviti kakav-takav društveni poredak, u kojem bi se čovjek mogao osjećati sigurnim i slobodnim…

Publika je sa uživanjem slušala promotora i autora romana, koji je nakon promocije kupcima potpisivao knjigu.

selim4

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *