Promocijom „Istine“ obilježen 9. januar – Dan početka genocida nad Bošnjacima

U velikoj sali kalesijskog BKC-a, povodom obilježavanja 9. januara – Dana početka genocida nad Bošnjacima, održana je promocija knjige „Istina“ autorice Elmedine Muftić.

O knjizi, osim autorice, govorili su i književnik Suad Bešlić, Harun ef. Hodžić, major Armije R BiH, i Fahrudin Sinanović, direktor JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija.

– Oni koji su počinili genocid, koji su pokušali da ga prikriju skrivajući tijela ubijenih Bošnjaka u masovne grobnice, oni koji negiraju genocide i koji ga slave i veličaju, spremni su i da ga ponove. Promocijom knjige “Istina” i obilježavanjem 9. januara kao Dana početka genocida nad Bošnjacima želimo poručiti svima koji podržavaju genocidnu Republiku Srpsku da nas neće prevariti lažnom pričom o pokajanju, pomirenju. Republika Srpska jeste trenutna realnost, ali su realnost i presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu u kojima se navodi da su institucije Republike Srpske počinile genocid i zbog toga ovaj entitet mora biti kažnjen, moraju biti poništeni rezultati genocida, kazao je Fahrudin Sinanović na početku promocije.

Harun Hodžić, major Armije RBiH, je kazao da je i ranije bilo genocida nad Bošnjacima, ali se o njima nije smjelo pisati i pričati, te su se zbog toga i ponavljali.

– Elmedina Muftić u svojoj knjizi jasno govori istinu o genocidu, o agresiji, o svim zločinima koji su počinjeni nad Bošnjacima. Ne piše to da bi podsticala mržnju, već piše da se više nikada ne ponovi. Njena knjiga je borba protiv zaborava. Mi ćemo generacije koje dolaze podsjećati šta su zločinci uradili, nanijetili su da unište BiH, da istrijebe naš narod, pobiju našu mladost, udare na obraz naših sestara, rušili su naše džamije. Elmedina jasno govori da se ne smije ćutati, kazao je, između ostalog, Harun ef. Hodžić, koji je podsjetio i na poemu o Ševalu Tabakoviću, kojeg su četnici dva puta klali, prvi put u Drugom svjetskom ratu, a drugi put 1992. godine.

Poema o Ševalu Tabakoviću

1942 godina.

Višegradska ćuprija.

Dovedoše Tabaković Ševala.

Zarezaše nožem po vratu, baciše u Drinu.

Isplivao je.

1992 godina.

Višegradska ćuprija.

Dovedoše Tabaković Ševala.

Zarezaše nožem po vratu, baciše u Drinu vezanog konopcima.

Nije isplivao.

Suad Bešlić je za Elmedinu kazao da je heroina koja se perom bori za istinu, perom i istinom se bori protiv obih koji bi da ponovo počine genocid nad Bošnjacima.

Organizatori promocije su bili JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, UG „Korak“ i BZK „Preporod“ Kalesija.

Autrica Elmedina Muftić je kazala da zna da postoji i izreka da je šutnja mudrost i zlato, ali da se o zločinima mora govoriti.

– Šutnja je mudrost samo kada se nema šta pametno kazati. U vremenu kada nama napadaju na Bosnu, kada bi da je unište, šutnja je kukavičluk i izdaja. Zbog toga ja pišem. Pišem istinu. Istina je naše najjače oružje, kazala je Elmedina Muftić.

Odlomak iz knjige „Istina“ čitala je Fatima Muftić. Promociju su izvođenjem ilahija uljepšali članovi hora „El-Aziz“ iz Kikača.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: