PODJELA ŠKOLSKIH LEKTIRA U 16 OSNOVNIH ŠKOLA, KALESIJSKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI 150 LEKTIRA

Današnjom donacijom Osnovnoj školi „Kalesija“ okončan je ovogodišnji projekat dodjele donacija H.Stepic CEE fondacije (H. Stepic CEE Charity), a čiji rad podržava Raiffeisen Bank International, osnovnim školama sa područja sjeveroistočne Bosne. Radi se o donaciji lektira za osnovne škole na ovome području.

„Raiffeisen grupacija svoj poslovni uspjeh uvijek nastoji kombinovati sa društveno odgovornim poslovanjem te svoju strategiju održivosti temelji na otvorenom i konstruktivnom odnosu sa interesnim grupama, odgovornosti prema zajednici i okolišu, te suočavanju sa društvenim pitanjima i izazovima. Ovakvi projekti su od izuzetnog značaja obzirom da doprinose lakšem obrazovanju posebno imajući u vidu poteškoće sa kojima se suočavaju škole u udaljenim krajevima Bosne i Hercegovine, “, izjavio je ovom prilikom Michael Mueller, direktor Raiffeisen banke. Osnovnoj školi u Kalesiji uručen je paket lektira za školsku biblioteku, koji se sastoji od 30 naslova, po 5 primjeraka svakog naslova.

„Našoj biblioteci je uručeno 150 školskih lektira, što je velika pomoć za nas. Zahvalni smo Stepic fondaciji i Udruženju Medo na tome”, kazao je Nermin Bukvar, direktor Osnovne škole „Kalesija“ te dodao da je, usljed teške ekonomske i društvene situacije, nabavka lektira za školsku biblioteku skoro neizvodiva.

Ovom velikom donacijom je obuhvaćeno ukupno 16 osnovnih škola, a donirana sredstva u iznosu od 15.000 eura obezbjedila je H.Stepic CEE fondacija. Implementaciju projekta, nabavku i distribuciju kompleta lektira,  obavilo je Austrijsko-bosansko kulturno udruženje Medo, sa sjedištem u Beču.

Predsjednik Udruženja Medo je na svečanosti u Kalesiji iskazao svoje veliko zadovoljstvo što se uspješna saradnja ovoga Udruženja i Stepic fondacije nastavlja već treću godinu, na radost velikog broja djece u Bosni i Hercegovini, kojima je data šansa da se kvalitetno obrazuju u svojoj domovini.

Donacije školskih lektira su početkom novembra i tokom decembra ove godine uručene i školama: JU Osnovna škola „Podrinje“, Mihatovići, Tuzla; JU Osnovna škola „Seona“, Banovići; JU Osnovna škola „Novi Grad“, Tuzla; JU Osnovna škola „Vražići“, Čelić; JU Osnovna škola „Hamdija Kreševljaković“, Kamberi, Gradačac; JU Osnovna škola „Gornja Tuzla“, Tuzla; JU Osnovna škola  Stupari, Kladanj; JU Osnovna škola „Špionica“, Srebrenik; JU Osnovna škola  Orahovica, Gračanica; JU „Druga Osnovna škola“, Brčko; JU Osnovna škola  „Lukavac Mjesto“, Područna škola „Huskići“, Lukavac; JU Osnovna škola „Teočak“, Teočak; JU Osnovna škola „Čelić“, Čelić; JU Osnovna škola „Brijesnica“, Doboj Istok; JU OŠ “Tojšići”,  Kalesija.

Dobrotvorna fondacija H. Stepic CEE Charity osnovana je u Beču 2006. godine od strane g. Herberta Stepica. Cilj Fondacije je pružanje pomoći djeci, omladini i mladim ženama u zemljama Srednje i Istočne Evrope. Kroz brojne obrazovne inicijative, H. Stepic CEE fondacija djeci pruža bolju šansu za budućnost, svjesni da samo opsežna promocija obrazovanja predstavlja osnovu za uspješnu integraciju u društvo i razvoj interesa i mogućnosti djeteta. Rad fondacije H. Stepic CEE Charity podržava Raiffeisen Bank International.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *