Otežno odvijanje saobraćaja u “visinskim zonama”

U Kalesiji i okolnim mjestima i ovog jutra je hladno vrijeme, sa velikim minusima. Iako su svi putni pravci na području općine Kalesija prohodni, saobraćaj se odvija otežano u tzv. „visinskim zonama“.

Uposlenici civilne zaštitena, sa raspoloživom mehanizacijiom, ovih dana na lokalnim putevima posipaju sol i nastoje skinuti zaleđeni dio snijega sa kolovoza.

Prioritet su putni pravci prve grupe. Radi se o putevima kojima se vrši autobuski prijevoz putnika i putevi u naseljenim mjestima u kojima žive pacijenti koji se moraju voziti na hemodijalizu.

Imajući u vidu činjenicu da civilna zaštita općine Kalesija ne raspolaže sa dovoljnom mehanizacijom sa kojom bi se tokom dana očistili svi važniji putevi na području općine Kalesija, predsjednicima Vijeća mjesnih zajednica je naloženo da u zimskim uslovima angažuju privatnu mehanizaciju sa kojom će se čistiti lokalni putevi.

Građani se upozoravaju na nove snježne padavine, već od sutra, a Federalni hidrometeorološki zavod je izdao crveno upozorenje za petak, 13. januar tokom cijelog dana i u noći sa petka na subotu. Upozorenje se izdaje zbog obilnijih padavina, olujnog vjetra i novog snježnog pokrivača.Snijeg se očekuje u večernjim satima i u noći sa petka na subotu. Očekivana visina novog sniježnog pokrivača je od 5 do 15 cm, lokalno od 20 do 25 cm, a na planinama od 20 do 30 cm, lokalno do 40 cm, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Podsjećamo, iz policijske stanice Kalesija upozoravaju vozače da su pojačane kontrole učenika u saobraćaju. Policija će kontrolisati posjedovanje zimske opreme i po potrebi isključivati iz saobraćaja motorna vozila koja ne posjeduju adekvatnu zimsku opremu.

Ekstremno niske temperature već su odnijele osam ljudskih života u BiH. Ljekari upozoraju građane na oprez, zbog niskih temperatura, a posebno se to odnosi na hronične bolesnike, starije osobe i djecu.

Preporuka je da se bez velike potrebe ne izlažete rizicima i da izbjegavate boravak na otvorenom tokom jutra i večeri, kada su temperature najniže. Ukoliko, ipak, morate izaći vani preporučuje se da se dobro utoplite, posebno glavu, šake i noge.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *