Obilježena 26.godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige

Na Regionalnom savjetovanju Patriotske lige, koje je održano 11. januara 1992. godine u Tojšićima, organizirana je priprema za odbranu Bosne i Hercegovine.  Ovo Regionalno savjetovanje Patriotske lige za Sjeveroistočnu Bosnu bilo od velikog značaja za odbranu Bosne i Hercegovine i njenog naroda.

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na spomen obilježju u Tojšićima počelo je obilježavanje 26.godišnjice Regionalnog savjetovanja Patriotske lige za Sjeveroistočnu Bosnu, fatiha je  proučena i položeno cvijeće i na spomen obilježju u Kalesiji.

Emocije kod prisutnih bile su prisutne i danas, nakon 26.godina. Prisjetili su se kako je sve počelo a prisjetili su se i onih koji su stajali na braniku Bosne i Hercegovine i njenu slobodu platili svojim životima

“Srećem danas veliki broj onih ljudi koji su i 1992.godine bili tu, i imali ulogu u svim tim dešavanjima i pripremi otpora. Na nama je da budemo tu, da se okupljamo, da sačuvamo sjećanja na 11.1.1992.godine i ljude koji su dali svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine”- kazao je Dževad Tosunbegović jedan od osnivača Patriotske lige na ovim prostorima

Obilježavanje godišnjice Regionalnog savjetovanja Patriotske lige od velikog je značaja za budućnost Bosne i Hercegovine. Važno je generacijama koje dolaze u amanet ostaviti obilježavanje važnih datuma za našu domovinu.

 

“Naša trajna zadaća je podsjećati na važnost ovakvih datuma samo sa jednom porukom da se agresija, rat i genocid nikada i nikome ne ponovi”- istakao je Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Važnost obilježavanja 11 januara istakao je i načelnik Općine Kalesija Sead Džafić, koji je kazao da je Patriotska liga bila uvertira za osnivanje Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Prema riječima ministra Bukvarevića pokazalo se da je pomenuto savjetovanje bilo jedno od najznačajnijih savjetovanja u organizaciji Patriotske lige i kompletne odbrane regije Sjeverositočne Bosne.

Nakon polaganja cvijeća i učenja fatihe na spomen obilježju, svi su prisustvovali i svečanoj akademiji koja se održala u BKC-u “Alija Izetbegović” Kalesija.

 

(ntv.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *