Obilježena 22. godišnjica ubistva kalesijskih policajaca Seada Bukvarevića i Zijada Živčića

Danas je u Kalesiji polaganjem cvijeća ispred spomen-obilježja i učenjem Fatihe obilježena 22. godišnjica ubistva kalesijskih policajaca Sead Bukvarevića i Zijada Živčića, koje je 12. marta 1992. godine ubio rade Janković iz Dubnice kod Kalesije.

Cvijeće su ispred spomen-obilježja na mjestu pogibije, osim članova porodica, položili i predstavnici Općine Kalesija, PU Kalesija i boračkih organizacija… Načelnik Rasim Omerović je kazao da je 12. marta 1992. godine, kada su mučki ubijeni policajci, zapravo i počela agresija na području kalesijske općine. Dodao je da sjećanje na njih i na ovaj događaj treba prenositi na mlađe jer se o ovome ne uči u školskim udžbenicima.

Još niko nije odgovarao

Enver Jukanović, predsjednik Udruženja kalesijska policija 1991 – 1995, je kazao da bi Općinsko vijeća Kalesija trebalo uvrstiti 12. mart u program obilježavanja značajnih datuma za  općinu Kalesija. Napomenuo je da za ovo ubistvo još niko nije odgovarao.

Naveo je i da su u kalesijskoj policiji, u martu 1992. godine, imali najava da je tadašnji SDS, nakon sprovedenog referenduma za nezavisnost, formirao grupe za odmazdu. I Emir Majdančić, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan”, je uputio apel nadležnim organima da konačno pokrenu aktivnosti na privođenju pravdi i kažnjavanju ubica kalesijskih policajaca.

Cvijeće je položeno i na mjestu pogibije Seada Avdića, milicionera rezervnog sastava, koji je poginuo 13. marta 1992. godine, na jednoj od barikada koje su podignute nakon ubistva Bukvarevića i Živčića. Njegov ubica nikad nije otkriven.

Ubica Seada Bukvarevića i Zijada Živčića Rade Janković, bio je član SDS-ove paravojne formacije. Nikad nije uhapšen i kažnjen. Poslije ubistva Rade Janković se sakrio u Dubnici, gdje su ga štitili mještani, na čelu sa Petrom Jankovićem, tadašnjim predsjednikom kalesijskog SDS-a. Isto veče, 12. marta 1992. godine, u Kalesiju je stiglo 100 specijalaca i oklopno borbeno vozilo tadašnjeg CJB Tuzla, sa zadatkom da intervenišu i uhapse ubicu.

Istragu su vodili Goran Žugić, načelnik Službe državne bezbjednosti Tuzla, i Srpko Antić, načelnik Odjeljenja milicije CSB Tuzla. Međutim, Žugić je, kako će se kasnije potvrditi, umjesto da uhapsi ubicu, učinio sve da omogući Radetu Jankoviću bijeg iz Dubnice.

Ubica pobjegao helikopterom

Za Radeta Jankovića se tvrdilo da je poginuo u saobraćajnoj nesreći tokom rata, ali ta informacija nikada nije zvanično potvrđena.

Kalesija.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *