Načelnik Džafić organizirao prijem za bivše načelnike, ratne komandatne i predstavnika MIZ Kalesija

Nastavljajući aktvnosti u sklopu obilježavanja 23.maja – Dana općine Kalesija, općinski načelnik Sead Džafić danas je organizirao prijeme za nekadašnje načelnike, ratne komandante sa područja općine Kalesija i predstavnike Medžalisa Islamske zajednice Kalesija.

Na ovim sastancima, pored prisjećanja  na ratni i postratni period obnove Kalesije,  razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji i aktvnostima na realizaciji važnijih infrastrukturnih projekata na području općine Kalesija.

Za razliku od komandanata kalesijskih ratnih jedinica, koji u velikom broju prisustvovali ovom prijemu, u kabinetu načelnika oćine Kalesija pojavila su se samo četiri nekadašnja načelnika: Zilha Ferhatbegović, Hazim Halilović, Dževad Tosunbegović i Enver Jukanović.

Zilha Ferhatbegović,  koja je na čelu općine Kalesija bila 1983. godine, izrazila je zadovoljstvo današnjim sastankom, na kojem je bilo govora o novim idejama u pravcu stvaranja povoljnjeg privrednog ambijenta  Kalesiji.

“Malo smo se podsjetili na obaveze i zadatke, šta je to što trebamo da uradimo u narednom period. Mislim da smo imali poprilično dobrih ideja. Posebno je zanimljiva bila informacija aktulenog načelnika Džafića o novim investicijama, koje su započete i koje će imati veoma pozitivan efekat na Kalesiju, kao grad u urbanom smislu, gdje će se obezbijedi uslovi za bolji i brži razvoj Kalesije”, kazala je Ferhatbegović.

Funkciju načelnika općine Kalesija u izuzetno teškim ratnim i postratnim godinama obnašao je Dževad Tosunbegović. On smatra da je vidljiv napredak u Kalesiji, ali i da naša općina, s obzirom na ratne zasluge, nije adekvatno nagrađena.

“Ovih dana kada obilježavamo Dan općine, ujedno i 25.godišnjicu oslobođenja Kalesije lijepo je biti ovdje i vidjeti da je Kalesija danas u sasvim drugom ambijentu. Mnoge stvari idu naprijed i ne može se porediti ono vrijeme, prije i nakon rata sa današnjim periodom. Uloga i značaj Kalesije na ovom strateškom pravcu tokom 1992. godine bila je nemjerljiva i to je nešto što je, po meni, trebalo imati malo veći društveni značaj”, rekao je Tosunbegović.

Nakon Tosunbegovića poziciju načelnika općine Kalesija u periodu 1998. do 2004. godina obavljao je Ever Jukanović, koji je u periodu obnove i zbrinjavanja velikog broja izbjeglog stanovništva na raspolaganju imao izuzetno skromna budžetska sredstva.

“Vjerujte da smo u tom periodu zbog užurbane potrebe za stvaranje kvalitetnih uslova života radili ono što bi se u normalnim okolnostima činilo potpuno nerealnim i nemogućim. Sa izuzetno malim budžetskim sredstvima, koje smo imali na raspolaganju, investirali smo značajna sredstva, stvarali dobre vizije razvoja, od podrške pripadnicima boračke populacije, brige za više od osam hiljada izbjeglica… U tom vremenu smo uspjeli sagraditi vodovod sa Krušika i započeli sa projektom “marka na marku”, koji se i dan danas primjenjuje širom Bosne i Hercegovine”, istakao je Jukanović.

 Općinski načelnik Sead Džafić je istakao da je zadovoljan sastancima sa bivšim načelnicima i ratnim komandantima sa kojima je razmjenio iskustva i od kojih je, kako navodi, dobio podršku za dosadašnji rad.

“Zaista mi je drago bilo pričati sa tim ljudima. Istovremeno mi je i žao što se i ostali bivši načelnici nisu mogli odazvati ovom prijemu. Nekadašnje načelnike i ratne komandante sam upoznao sa svojim dosadašnjim radom i šta namjeravam raditi. Reakcije su pozitivne, nisu imali dovoljno informacija i vidio sam da su oduševljeni. Zamolio sam ih da daju svoj doprinos da prevaziđemo političke barijere i da se izborimo za bolju Kalesiju”, kazao je načelnik Džafić.

Nakon razgovora sa nekadašnjim kolegama i ratnim komandatima, načelnik Džafić se sastao sa glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Kalesija Enverom ef. Alićem i imamom Čaršijske džamije u Kalesiji Bilalom ef. Husićem.

 

 

Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *