Knjiga sedmice: „Kad bi ubili zmiju“ Jašara Kemala

Dragi naši čitaoci, ljubitelji pisane riječi, knjigoljupci, kalesijska biblioteka vam nudi mnoštvo lijepih i zanimljivih knjiga. Mi smo za ovu sedmicu birali za vas i odabrali fantastičnu knjigu autora Jašara Kemala (Yasar Kemal).

O romanu:Radnja romana  „Kad bi ubili zmiju“ smještena je u  selo Čukurova u Anadoliji. Glavni lik ovog romana je dječak Hasan koji živi u selu uz majku i oca. Njegova mati Esma je silom dovedena za ženu njegovom ocu mada ga nije voljela. Esmin bivši momak Abas je boreći se za nju  ranio nekoliko ljudi  i dospio u zatvor, odakle je pobjegao poslije par godina. On dolazi u selo i unosi nemir u njenu porodicu, a jedne večeri puca kroz prozor i ubija Halila Hasanovog oca. Hasanovi rođaci ubijaju Abasa, a Hasnova stara majka i njegovi stričevi kao i čitavo selo okrive Esmu za Halilovu smrt i očekuju da neko od rodbine izvrši krvnu osvetu i ubije Esmu. Ovu priču je od  Hasana za boravka u zatvoru saznao zatvorenik s kojim se Hasan družio. Hasanovi stričevi i rođaci nisu smjeli da ubiju Esmu zbog  straha od njene braće. Neki plaćenici su dolazili da je ubiju, ali nisu mogli zbog njene ljepote. Tada je izvšen pritisak na Hasana da on ubije mater zbog krvne osvete. Hasanovu borbu između ljubavi prema majci i pritiska zbog nasljeđa Jašar je prikazao smještajući ga u prirodu i koristeći tradicionalne teme i time uspio da prikaže život u Anadoliji.

Ovaj naslov možete potražiti u Gradskoj biblioteci Kalesija. Ukoliko niste član biblioteke, podsjećamo da je godišnja članarina samo 10 KM. Ukoliko biste sedmično pročitali jednu knjigu, to znači da ste u mogućnosti da za 10 KM pročitate čak 50-ak knjiga.

O autoru:

Jašar Kemal je pseudonim turskog pisca Kemala Sadika Gekčelija. Kao mladić  rano je razvio interes za narodne umotvorine i običaje, a naročito one iz Anadolije. Taj dodir sa narodnim umotvorinama je uticao na njegovo književno stvaralaštvo.

Napisao je mnoštvo pjesama, pripovjedaka i romana. Neki od njegovih romana su: Lim, Druga strana planine, Age iz Akčasaza, Indže Mehmed, I ptice su odletjele, Priče o jednom ostrvu i dr. Njegove knjige prevedene su na 30 jezika, a dobitnik je mnogih književnih nagrada. Za Jašara Kemala pisca romana Kad bi zmiju ubili kritičar John Berger je rekao da čitajući njegove proze život doživljavamo kao priču.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *