Klub vijećnika SDA Kalesija: Nije bitno sta, već ko govori

Saopćenje za javnost Kluba vijećnika SDA, koje preniosimo u cjelosti

Časni i poštovani predsjedavajući! Vaše gostovanje na radio Feralu u trajanju, simboličnih, 45 minuta smatrali bismo potpuno neuspješnim školskim časom da nije drugog dijela Vašeg intervjua.

Vaša izjava u 8. minuti gostovanja 31.1.2018. godine: “Na sjednici održanoj 2. oktobra ove godine…” otkriva jednu od dvije činjenice: ili ste sami “vidovita Džemila” kako druge nazivate ili ste, pored kompasa, izgubili i kalendar.

Raduje nas činjenica da ste obećali da nećete dopustiti vrijeđanje kako u vijećnici, tako i za govornicom. Nadamo se da se to odnosi na sve, te da nikada više nećemo svjedočiti da opozicioni vijećnik nakon svoje diskusije čuje Načelnikove riječi: “Eeee, koja si ti budala!” Hoće li nam i tada glavna argumentacija biti: “S kim si, takav si!” ili ćemo se tada, možda, voditi parolom: “Nije bitno šta, već ko govori!”?

Istina oko prekidanja diskusija vijećnika je malo drugačija. Vi ne da prekidate diskusiju, nego ne dozvoljavate uopće da se iznesu stajališta, zaključujući raspravu, po pojedinim tačkama pod izgovorom: “da sprečavate međusobnu razmjenu teških riječi između Načelnika i pojedinih vijećnika”. Vjerovatno ćemo opet biti optuženi za iznošenje neistina, bez obzira na to što sve izneseno, kao i ranije iznesene optužbe na Vaš račun, jesu i uvijek će biti dio tonskog zapisa sa sjednica OV a koji je sastavni dio Zapisnika sjednica OV. (Ukoliko ne prepoznajete, posljednje napisano je preuzeto iz Poslovnika o radu OV koji bi Vam trebao biti vodilja u Vašem radu na poziciji koja Vam je povjerena.)
Doduše, da ste dopustili raspravu po pojedinim tačkama, na vidjelo bi izašao stvarni razlog “Razmatranja i donošenja Odluke o gubitku statusa javnog dobra u općoj upotrebi”. Tada bi i javnost bila upoznata da Vi i Vaša većina, ustvari, pokušavate legalizirati ono što je Načelnik već odavno završio – ugradio i ogradio javno dobro (put) kao sastavni dio njegovog imanja.

 

Drago nam je da sebi pripisujete zasluge za donošenje Odluke o dodatnoj edukaciji vijećnika, bez obzira što je to, na određeni način, ustvari uvjet MEG projekta. Ali već kad to ističete, bilo bi lijepo da istoj toj edukaciji barem prisustvujete.

I dalje Zaključak kojim ste ukinuli direktan prijenos sjednica pravdate uštedama u Budžetu a i sami ste svjesni činjenice da ste na istoj sjednici usvojili Budžet za tekuću 2018. godinu u kojem niste umanjili izdvajanje sredstava za Usluge objava oglasa preko štampe, radija i televizije. Ustvari, možda su ta sredstva namjenjena promociji poslovnih uspjeha Vašeg Velikog vođe u medijima izvan naše Općine.

Nas optužujete da smo prepreka i kočnica u radu kako OV, tako i izvršnog dijela vlasti. Na posljednjoj sjednici, nakon našeg demonstrativnog napuštanja, pokazali ste kakvo Vijeće i kakvu većinu želite i Vi i općinski načelnik gospodin Sead Džafić. Naime, za pola sata ste realizirali ostalih 10-tak tačaka Dnevnog reda i to bez diskusije i rasprave o bilo kojoj od tačaka. Toliko ste ušli u formu mahanja rukama da je Vama i Vašoj većini, nakon jedne od tačaka, Sekretar OV morao izaći i pojasniti šta ste ustvari usvojili. ( Razmatranje Zaključka Skupštine TK broj 01-02-636-21/17 ) Ako je to način rada za koji tvrdite da ga radite najbolje što znate, onda Vam mi odgovorno poručujemo da to nije način rada koji je za nas prihvatljiv.

Sami priznajete da Vam je političko djelovanje bilo kočnica u profesionalnom napredovanju. Oslobodite se svega onoga što Vas koči, i na obostrano zadovoljstvo bavite se onim što radite najbolje, budite ono po čemu ste poznati – uspješan ljekar! Možete nam, ne daj Bože, zatrebati. Želimo Vam što više uspjeha u Vašem pozivu i što manje pacijenata.

Oko jednog segmenta ste u pravu! Samo iz razloga što je dosad pametniji popuštao, dovedeni smo u trenutnu situaciju! Nadamo se ne zadugo.

I na kraju, pošto cijenimo Vaše vrijeme koje posvećujete Vašim pacijentima izdvajamo samo za Vas određene članove Poslovnika o radu OV, kao i dijelove izvoda iz Zapisnika a koji potvrđuju činjenicu da svoje vođenje sjednica niste uskladili da prethodno navedenim članovima Poslovnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *