Kalesija: Pod vodom desetine stambenih objekata

Preko dvadeset stambenih objekata poplavljeno je na području općine Kalesija. Ekipe Civilne zaštite su na terenu, međutim zbog nedostatka ljudstva nije moguće da stignu u sva ugrožena područja.

“Nemamo ljudi na raspolaganju, ja apelujem na građane da poduzmu sve da se sami zaštite, da električne uređaje podignu na veće spratove ukoliko su im kuće smještene u blizini rijeka ili potoka”, kazao je za Kalesija online Fikret Križevac iz Civilne zaštite kojeg smo zatekli na terenu u Tojšićima.

Najviše stambenih objekata pod vodom je na području MZ Prnjavor, a zatim u Tojšićima. Mještani Zeline, Jelovog Brda i Gojčina od 17:00 sati su u potpunosti odsječeni od Kalesije jer je voda prekinula i alternativni pravac kroz Prnjavor.

Rijeka Gribaja izlila se u Kikačima, Hidanima i u Tojšićima gdje je nekoliko objekata evakuisano.  Vodostaj Spreče se mijenja iz sata u sat tako da je danas u toku dan azabilježen rast i preko jedan metar, što tvrde mnogi nije zabilježeno u posljednjih dvadeset godina.

Pored Spreče veliki problem predstavljaju i lokalni vodotoci. Izlijevanjem upravo jednog lokalnog potoka usporen je saobraćaj na dijelu magistralnog puta “Kod Gazeksa”, a ugrožen je i dječiji vrtić “Mali princ”, kao i stambeni i privredni objekti. Nivo rijeke Dubnice je u stalnom porastu, pa je i ona izlila u gornjem dijelu Dubnice gdje je odsjekla nekoliko kuća od lokalnog puta.

Kalesija online

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *