Ibro Okić u izuzetno teškom stanju, veću tragediju spriječio Mustafa Đedović

Jedna od glavnih tema kalesijskih razgovora i dalje je Ibro Okić (62), koji se u ponedjeljak oko 12.00 sati posuo benzinom i zapalio u zgradi Općine Kalesija.

Okićevo stanje je veoma kritično. Iz tuzlanskog UKC-a su nam kazali da se Ibro Okić i dalje nalazi na Odjelu intenzivne njege, na respiratorima, te da je njegovo stanje izuzetno teško.

Ljubica Radić, uposlenica Službe za opću upravu – Odsjek za boračko-invalidsku zaštitu i raseljena lica, u čijoj kancelariji je bio Ibro Okić prije nego što se zapalio, kaže da je pretrpjela veliki šok.

– Bilo je strašno. Ušao je da se raspita za smještaj. Mi smo mu ranije nudili smještaj u Jeginovom Lugu, ali on to nije želio prihvatiti. Tražio je smještaj u Memićima. Rekla sam mu da će možda biti kada se naprave zgrade u koje bi se trebali preseliti neki korisnici kolektivnog smještaja u Memićima. Nakon toga je izašao iz kancelarije. Poslije sam čula tresak, i vidjela plamen i dim kako prodiru u kancelariju – kazuje Ljubica Radić, izražavajući zahvalnost uposleniku Mustafi Đedoviću, koji je bio najprisebniji i prvi priskočio u pomoć.

Mustafa Đedović je prvi ugasio požar. I sam je tom prilikom zadobio povrede ruke i opekotine u predjelu glave, a i trovanje dimom. I njemu je medicinska pomoć pružena na tuzlanskom UKC-u. Pušten je kući i nalazi se na bolovanju.

– Kada je puklo, mislio sam da je granata. Izašao sam iz kancelarije i vidio čovjeka kako gori. Dim se brzo širio. Uspio sam dohvatiti aparat i ugasiti vatru koja je obuhvatila čovjeka, a potom i ormar koji se nalazio u hodniku. Dim je bio veoma gust i skoro ništa se nije vidjelo. Znao sam da u kancelarijama ima uposlenika. Kada sam ušao u Ljubicinu kancelariju, ona je stajala kraj prozora sva u strahu. Bila je izgubljena. Uspio sam je izvući vani. Poslije sam otvorio još dvije kancelarije. U jednoj od njih je bila i Hata Mujčinović, pomoćnica općinskog načelnika i šefica Službe za opću upravu i društvene djelatnosti. I ona je djelovala prestrašeno i izgubljeno – priča Mustafa Đedović.

Zahvaljujući Đedovićevoj prisebnosti, spriječena je veća tragedija. To kažu i Hata Mujčinović i Ljubica Radić. Još kažu da su u početku mislile da neko baca bombe.

Nakon nemilog događaja u zgradi Općine Kalesija, prilikom ulaska u zgradu, pojačana je kontrola stranaka.

 

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: