Hoće li Suad Bešlić otvoriti proizvodne pogone i u Kalesiji? Na potezu su vijećnici i načelnik Sead Džafić

Kalesijac Suad Bešlić, koji je donedavno radio kao glavni konstruktor u njemačkoj firmi „Lentner“, koja se bavi proizvodnjom specijalnih vatrogasnih vozila, proizvodnju dijelova za ova vozila preselio je u BiH, tačnije u Živinice. Firma „Sućo“, čiji su suvlasnici Suad Bešlić i njemački biznismen Matijas Hausman (Mathias Hausmann), iako je otvorena tek prije nekoliko mjeseci, upošljava 26 radnika. Otvaranju firme prisustvovao je i državni premijer Denis Zvizdić. Hala u kojoj se radi veće je postala pretijesna pa se proizvodnja odvija u tri smjene.

Suad Bešlić, sa svojim njemačkim partnerom, planira proširiti proizvodnju. Već naredne godine trebali bi zaposliti do 100 radnika. Za proširenje proizvodnje mora izgraditi proizvodnu halu površine 2 hiljade matara kvadratnih. Potrebno mu je zemljište površine 10 duluma u industrijskoj zoni.

Suad Bešlić bi najradije u Kalesiji gradio halu, no neće sam odlučivati. Pita se i pratner iz Njemačke. U slučaju istih ili približno istih uslova, Bešlić će odabrati Kalesiju. Već je obišao neke lokacije i smatra da bi mu dobro došao plac kod široke piste, u blizini vojnih hangara. U tom dijelu ima državnog zemljišta, a uplanjena je i industrijska zona.

Kalesijski načelnik Sead Džafić je nekoliko puta izjavio da će svim biznismenima biti na raspolaganju 24 sata dnevno i da je spreman investitorima, u cilju otvaranja novih radnih mjesta, ustupiti zemljište i besplatno.

beslic1

– Već sam razgovarao sa načelnikom. Volio bih da proizvodnju prenesem i u Kalesiji. Moram hitno rješavati pitanje dobijanja zemljišta i izgradnje proizvodne hale. Već mi se i drugi njemački biznismeni nude da radimo na pokretanju njihove proizvodnje u Bosni. Sve ovo nudi mogućnost zapošljavanja mladih osoba, čak i do pet stotina, kazao nam je Suad Bešlić, koji ovih dana dolazi u Kalesiju.

Ostaje da se vidi da li će Kalesija uspjeti da privoli Bešlića da  fabriku prenese u Kalesiju. Na potezu su vijećnici i općinski načelnik Sead Džafić. Moraju što hitnije reagovati jer i druge općine, posebno Živinice, spremne su ponuditi Bešliću sve pogodnosti samo da na njihovom području nastavi sa proširivanjem proizvodnje. Za saradnju sa Suadom Bešlićem zainteresiran je i FAP iz Priboja. Oni bi rado da Bešlić pokrene proizvodnju u krugu njihove fabrike u Srbiji. I živinički načelnik Samir Kamenjaković je prije neki dan u emisiji „Aktuelno“ TV Neon u superlativu govoorio o Suadu Bešliću, što govori da se neće lahko odreći „koke koja nosi zlatna jaja“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *