Danas oblačno vrijeme sa slabim snijegom

Vrijeme: Jutros je u Kalesiji i okolnim mjestima pretežno oblačno vrijeme, sa slabim snijegom. Temperatura zraka u Kalesiji u 8 sati iznosila je minus 4 stepena celzija, relativna vlažnost vazduha 98 %, a atmosferski pritisak 1002 hektopaskala. Prema prognozama do kraja dana će se zadržati oblačno vrijeme, sa slabim snijegom. Maksimalna dnevna temperatura do minus 2 stepena celzija.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH sutra u Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura od -12 do -6, na jugu od -2 do 2, a najviša dnevna od -4 do 2, na jugu od 6 do 10 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 28.01.2017 (Subota)., u Bosni umjereno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost koja ponegdje može biti i dugotrajna. U Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od -13 do -7, na jugu od -2 do 3, a najviša dnevna od -3 do 3, na jugu od 6 do 10 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 29.01.2017 (Nedjelja)., u Bosni umjereno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom ili niskim oblacima koja ponegdje može biti i dugotrajna. U Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od -10 do -4, na jugu od 0 do 4, a najviša dnevna od 1 do 6, na jugu od 6 do 11 stupnjeva.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 25.01.2017 godine je odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice, dok je na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac odgovarao kvalitetu čistog zraka, dok se na lokalitetu Mobilna: Kladanj ne može ocijeniti.

Požari

U protekla 24 sata vatrogasne jedinice na području Tuzlanskog kantona osim nekoliko tehničkih imale su  i pet intervencija na gašenju požara i to:

– IVJ Đurđevik je imala intervenciju na gašenju požara na zapaljenoj svijetlećoj reklami na butiku u Prvoj ulici u Živinicama,

– DVD Gradačac je imala intervenciju na zapaljenom odžaku u ulici Branilaca u Gradačcu.

– PVJ Banovići je imala intervenciju na zapaljenom odžaku na zgradi u Habetovoj ulici,

– PVJ Tuzla je imala dvije intervencije na gašenju zapaljenih kontejnera.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA ZA ČETVRTAK, 26.JANUAR

Oblačno vrijeme uz niske temperature zraka naročito u jutarnjim i večernjim satima nepovoljno će djelovati na većinu populacije. U Hercegovini će i pored više sunca biti izražen osjet hladnoće koji će pojačavati umjerena bura

STANJE NA PUTEVIMA

Prema informacijama iz BIHAMK-a, zbog niskih temperatura u nižim područjima kao i na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima upozoravamo na poledicu na kolovozu.

Ugaženog snijega mjestimično ima na magistralnom putu Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, dok manjih sniježnih nanosa ima na magistralnim putevima: Kupres-Šuica, Glamoč-Mlinište i Bosansko Grahovo-Resanovci.

Vozačima se skreće pažnja i na učestale odrone, kao i na mjestimično jače udare vjetra.

Iz BIHAMk-a apeluju na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna za sve kategorije vozila.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraća usporeno.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 20 minuta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *