Čestitka Medžlisa Islamske zajednice Kalesija povodom Nove hidžretske 1439. godine

Poštovani muslimani i muslimanke,

U srijedu (20. septembra 2017.), sa akšamom dolazi nam Nova muslimanska hidžretska 1439. godina. Obilježićemo je pojedinačno, u mnogim džematima našeg Medžlisa IZ Kalesija.

Centralna manifestacija obilježavanja Nove muslimanske hidžretske godine 1439. je, u tek restauriranoj džamiji, u džematu Međaš, u četvrtak 21. septembra, poslije akšam-namaza, odnosno 1. muharrema 1439. h.g.

Medžlis Islamske zajednice Kalesija, uz poziv na obilježavanje 1439. hidžretske godine u džamiji u džematu Međaš, ovim lijepim povodom podsjeća da je hidžra vjesnik slobode čovjekove!

Doći na obilježavanje 1439. hidžretske godine u džemat Međaš je svojevrsna hidžra svih kalesijskih muslimana i muslimanki. Ići Allahu i Njegovim naredbama je najkvalitetnija hidžra. Primicati se ajetima kur’anskim i primjenjivati ih u svakodnevnom životu, najunosnija je duhovna hidžra čovjekova. Takvom hidžrom mi smo u Allahovoj blizini, u najboljem okrilju i zaštiti. Takvim pristupom stvaramo prethodnicu očuvanja islama i njime branimo islamske principe. Sa hidžrom čovjekovo srce ima svoje goleme razloge koje razum naknadno upoznaje.

Hidžra je vječna inspiracija i šansa za analizu prošlog sa sadašnjicom.

Hidžra je kreacija čovjekova u vremenima kada mnogo toga trebamo mijenjati u potisnuti iz svojih života. Hidžra je vrijeme da odustanemo od patološkog munafikluka i naših ustajalih kompulsivnih lažnih ideja i projekata, i kažemo sami sebi da smo za vlastitu korekciju naših muslimanskih života.

Hidžra je buđenje iz mrtvila i traganje za čistim islamskim identitetom.

Hidžra je obračun sa lošom praksom životnog okruženja i vječna borba sa našom vlastitom lošom zaostavštinom.

Uz podsticanje da se u tom smislu kvalitetno razumijemo, Medžlis Islamske zajednice Kalesija svim pripadnicima dini-islama želi sretnu i berićetnu Novu 1439. hidžretsku godinu.

Medžlis IZ Kalesija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *