Ambasador Švedske posjetio općinu Kalesija

Ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Anders Hagelberg posjetio je danas općinu Kalesija, gdje se sastao sa načelnikom Seadom Džafićem i njegovim saradnicima.

Načelnik Džafić izrazio je zahvalnost za dosadašnju pomoć Vlade i naroda Kraljevine Švedske koja je pružena građanima Bosne i Hercegovine i Kalesije.

„Hvala Ambasadoru na današnjoj posjeti i svemu što svemu što su građani Švedske učinili za Bosnu i Hercegovinu, a posebno za Kalesiju. Razgovarali smo o krucijalnim problemima u općini Kalesija, regulaciji korita rijeke Spreča, izradi kanalizacione mreže i izgradnji toplane, koja je jako potrebna ovoj općini. Općina Kalesija je i do sada imala izuzetno korektnu saradnju sa Švedskom i prema riječima mojih saradnika svi dosadašnji projekti su uspješno implementirani. Stoga sam mišljenja da će i ova posjeta dati  konkretne rezultate”, kazao je načelnik Džafić.

Ambasador Švedske u BiH čestitao je načelniku Kalesije na pobjedi na izborima i izrazio zadovoljstvo nakon posjete općini Kalesija.

„Imao sam jako dobar i konstruktivan razgovor sa načelnikom Džafićem.  Tokom razgovora sa načelnikom prepoznao sam veliku odlučinost  vašeg načelnika da radi na razvoju općine. Švedska je u velikoj mjeri prisutna u Bosni i Hercegovini kako bi podržala vašu zemlju i njene građane. Razgovarali smo o tretmanu otpadnih voda i regulaciji korita rijeke, što bi omogućilo ekspanziju i razvoj poljoprivrede u vašoj općini. Bilo govora i o projektu energetske efikasnosti, odnosno nedostatka sistema centralnog grijanja, koje uzrokuje povećano zagađenja zraka”, istakao je ambasador Hagelberg.

Dodao je da će informacije koje je dobio od načelnika Džafića ponijeti su sa sobom, kako bi se razmotrila mogućnost kako i na koji način pomoći Kalesiji.

 

Radio Feral

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *